Składniki:
Chleb tostowy biały – 12 kromek
Chleb tostowy pełnoziarnisty – 6 kromek
Boczek – 6 plasterków
Filety z kurczaka – 450g
Sałata rzymska – 1 główka
Majonez – 200g
Pomidor – 1szt.
Musztarda francuska 40g
Olej do smażenia – 20 ml
Kiełki rzodkiewki
Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju podsmażamy z obu stron plasterki boczku. Filety myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy na silnie rozgrzanym tłuszczu po smażeniu boczku, dosmażamy na małym ogniu. Zdejmujemy z patelni, kroimy w cienkie plasterki. Sałatę myjemy, osuszamy, odkładamy 6 liści, a resztę kroimy w wąskie paski. Kiełki lekko rozdrabniamy i mieszamy z rozdrobnioną sałatą i 3 łyżkami majonezu, doprawiamy solą i pieprzem. Pomidor kroimy w cienkie plastry. Kromki chleba opiekamy w tosterze. Smarujemy majonezem po 6 kromek chleba jasnego i pełnoziarnistego, pozostałe kromki jasnego chleba smarujemy musztardą. Przygotowane składniki układamy w następującej kolejności: kromka chleba z musztardą, liść sałaty, kurczak, pokrojona sałata z kiełkami, kromka chleba pełnoziarnistego, boczek, plastry pomidora, kromka chleba z majonezem. Całość lekko dociskamy i ostrożnie przekrawamy po przekątnej.
Smacznego!
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS