A A+ A++

Justyna Żyła nie stroni od kuchni polskiej, ale równie często pokazuje efekty swoich eksperymentów kulinarnych. Tym razem na Instagramie pojawiła się smakowita fotka steków… z kalafiora.

Jednak to nie samo danie wywołało lawinę komentarzy, a… data publikacji. Zdaniem internautów, Justyna Żyła powinna raczej wspomnieć o sukcesie sportowym byłego męża niż publikować zdjęcia kalafiora.

A czym jest stek z kalafiora? Ta wegańska propozycja o nieco mylącej nazwie jest bardzo popularna w ostatnim czasie. W rzeczywistości są to plastry kalafiora obsmażone na patelni, a następnie pieczone w marynacie w piekarniku. Forma podania tego warzywa ma przywodzić na myśl mięso, stąd nazwa “steki”.

Na swoim stories celebrytka wrzuciła dokładny opis potrawy wraz z fotkami. Do jego wykonania potrzeba przede wszystkim świeżego kalafiora oraz odrobiny cierpliwości. A oto i przepis.

1. Surowy kalafior należy pokroić na plastry o grubości 2 cm.
2. Każdy plaster należy posmarować oliwą z oliwek, oprószyć solą, pieprzem i płatkami chili, a następnie ułożyć na rozgrzanej patelni.
3. Plastry kalafiora trzeba delikatnie obsmażyć – ok. 3-4 minuty z każdej strony.
4. Następnie należy przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować sosem barbecue i włożyć do nagrzanego do 190 stopni Celsjusza piekarnika.
5. Po około 15 minutach steki z kalafiora powinny być gotowe. Można podawać jako samodzielne danie lub dodatek do mięs.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykuł#StopTheBeautyTest: Dove w nowej kampanii zwraca uwagę na krzywdzące ocenianie indyjskich kobiet, które mają wyjść za mąż
Następny artykułDodatkowy zasiłek opiekuńczy wydłużony do 14 marca 2021 r.