SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
4 łyżki skrobi ziemniaczanej
4 jajka
3/4 szklanki drobnego cukru
3/4 szklanki oleju roślinnego
pół szklanki jogurtu naturalnego – 170 g
sok z jednej dużej cytryny
otarta skórka z jednej cytryny lub dwóch
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół tabliczki posiekanej czekolady (opcjonalnie)
WYKONANIE:
Cytrynę sparzamy wrzątkiem. Wyciskamy z niej sok. Dodajemy otartą skórkę z jednej lub dwóch cytryn. Jajka ubijamy z cukrem. Gdy powstanie puszysta masa, wlewamy powoli olej (użyłam rzepakowego). Obroty mikser zmniejszamy do średnich. Potem zmniejszamy je do niskich i dodajemy pół szklanki jogurtu naturalnego oraz sok z cytryny z otartą skórkę z cytryny. Wsypujemy mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Dodajemy czekoladę. Całość mieszamy powoli szpatułką lub drewnianą łyżką.
Forma do pieczenia: tortownica o średnicy 20-24 cm lub dwie małe keksówki wyłożone papierem do pieczenia.
Pieczenie: 170 stopni przez około 50 minut. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z formy i studzimy na kratce. Po przestudzeniu ciasto polałam domowym lukrem cytrynowym, zrobionym ze szklanki cukru pudru i ok. 3 łyżek soku z cytryny. Zamiast lukru można też posypać ciasto cukrem pudrem.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS