O tym, co i w jakich ilościach ląduje na naszych talerzach, zwykle decyduje nie świadomy wybór, ale wypracowane przez lata złe nawyki związane z jedzeniem. W efekcie jemy więcej, niż potrzebujemy. W odzyskaniu kontroli nad jedzeniem może pomóc nam uważność.
Brak uważności przeszkadza nie tylko w nauce, pracy, kontaktach międzyludzkich, ale także w zdrowym odżywianiu. Bez niej nie jesteśmy w stanie zapanować nad tym co, w jakich ilościach i w jaki sposób jemy. Często nie wiemy, dlaczego sięgamy po jedzenie, a prawdziwe przyczyny, które nas do tego skłaniają, nie mają nic wspólnego z uczuciem głodu. – Przyczyn nieuważnego jedzenia jest bardzo wiele, od pośpiechu i obecności jedzenia na każdym kroku wokół nas po wzorce kulturowe nakazujące świętowanie przy stole czy próby regulacji emocji poprzez jedzenie – mówi psycholog, dr Izabella Bednarczyk-Bochenek. Najważniejszymi są zarówno ignorowanie, jak i nieumiejętność interpretacji sygnałów, które wysyła nam organizm
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS