Pierwszy tom „Księgi Smaków Powiatu Ostrowskiego” zawierał ponad 300 przepisów na przekąski, dania mięsne i rybne, desery czy pieczywa, a nawet nalewki i przetwory. Już wtedy wydawało się, że trudno będzie przeskoczyć wysoko postawioną poprzeczkę. Ale udało się. Drugi tom książki kulinarnej Powiatu Ostrowskiego właśnie się ukazał, a dziś miała miejsce jego premiera. To o 140 przepisów więcej niż w pierwszym wydaniu, czyli grubo ponad 400 propozycji na każdą porę roku, na co dzień i od święta.
Drugi tom „Księgi Smaków Powiatu Ostrowskiego” to kulinarne bogactwo i dziedzictwo smaków kultywowane od pokoleń i wzbogacane przez kolejne pokolenia. – To opowieść o ludziach z naszego powiatu, ich historie zamknięte w tradycyjnych smakach, a przede wszystkim obraz tego jak potrafią zintegrować się lokalne społeczności – mówi starosta Paweł Rajski. Dzisiaj wszystkie osoby tworzące projekt miały swoje małe święto podczas premiery wydawnictwa, którą zorganizował Powiat Ostrowski w hali sportowej Szkoły Podstawowej nr 9.
Nad powstaniem książki czuwało Biuro Promocji Powiatu Ostrowskiego, ale same dania i kulinarne propozycje szeroko pojęte przygotowało ponad 70 podmiotów – głównie kół gospodyń wiejskich, ale także szkoły z terenu powiatu ostrowskiego czy stowarzyszenia, a nawet szpitalna kuchnia. Łącznie to ponad 670 osób.
Przepisy opatrzone wyjątkowymi fotografiami, za które odpowiedzialni byli Monika Gosławska, Zuzanna Jerzyk, Rafał Kaczmarew i Janusz Grzesiak, podzielone są na kategorie w zależności od pór roku, a także tematycznie dedykowane świętom – Wielkanocy i Bożemu Narodzeniu. Skład i graficzne opracowanie to dzieło wydawcy Tomasza Mielocha, a korekty językowej i merytoryczne podjęła się Małgorzata Juda-Mieloch.
„Księga Smaków Powiatu Ostrowskiego” będzie do nabycia w księgarni ostrowskiego wydawnictwa Republika Ostrowska przy ul. Kościelnej.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS