Węgorz europejski – dlaczego warto jeść tę rybę?
Węgorz europejski, bo o tym konkretnym gatunku mowa, to ryba występująca w rzekach i jeziorach Europy Zachodniej i Środkowej, w niektórych częściach Oceanu Atlantyckiego oraz w morzach Starego Kontynentu.
Węgorz europejski to gatunek krytycznie zagrożony wyginięciem, a dzieje się tak z uwagi na jego masowy odłów na przestrzeni ostatni lat. To z kolei sprawia, że w sklepach najczęściej oferowany jest węgorz hodowlany.
Węgorz to jedna z najbardziej tłustych i kalorycznych ryb. Znajduje się w niej ok. 25 g tłuszczu na 100 g i 250 – 300 kcal na 100 g. Dla porównania kaloryczność łososia to ok. 200 kcal na 100 g, a dorsza 120 kcal na 100 g.
Węgorz europejski to bardzo dobre źródło cennych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Ponadto ryba jest bogata w witaminę D, a także witaminy E, A i B12. W węgorzu europejskim znajduje się również m.in. potas, fosfor, wapń i magnez, a także nieznaczne ilości żelaza, cynku, manganu, miedzi i selenu. Zawartość białka w węgorzu to ok. 15 proc., ale dietetycy podkreślają, że jest to białko bardzo wysokiej jakości z wysoką koncentracją aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach i lizyny.
Węgorza nie wolno jeść na surowo123RF/PICSEL
Czy węgorz zawiera w sobie dużo rtęci?
Ryby żyjące w zanieczyszczonych wodach, zwłaszcza słonych, mogą niestety gromadzić w sobie nadmierne zasoby rtęci i innych, szkodliwych metali. Nie inaczej jest w przypadku węgorza – w mięsie tej ryby rzecz jasna może znajdować się rtęć, ale istotne dla naszego zdrowia jest, by poziom metalu ciężkiego nie przekraczał ustalonego limitu dla ryb sprzedawanych w Unii Europejskiej.
W związku z tym decydując się na zakup węgorza, zawsze sięgajmy po rybę ze sprawdzonego źródła.
Kto nie powinien spożywać węgorza?
Z jedzenia węgorza zdecydowanie powinny zrezygnować osoby borykające się z przewlekłym wirusowym zapaleniem wątroby, ponieważ jak już wspomnieliśmy – ryba może zawierać w sobie szkodliwe metale ciężkie.
Ponadto spożywanie węgorza nie jest wskazane w przypadku osób, u których zdiagnozowano alergie pokarmowe.
Dlaczego nie wolno jeść węgorza na surowo?
Węgorza należy spożywać po uprzedniej obróbce termicznej, np. smażoną ją lub pieczoną. Absolutnie nie wolno jeść tej ryby na surowo. Węgorz europejski, ale również ten hodowlany, posiada właściwości trujące. Krew węgorza zawiera toksyczną ichtiotoksynę, czyli biotoksynę o działaniu podobnym do działania jadu węży.
Jej spożycie może wywołać u człowieka drżenie mięśni, hemolizę krwinek i porażenie ośrodka oddechowego i serca. Ichtiotoksyna w temperaturze 58 st. C traci toksyczne właściwości i ulega rozkładowi.
Światowe grillowanie: Shish kebab z sosem miętowym, warzywami i pitąmateriały promocyjne
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS