Przesiewanie mąki było praktykowane od dawien dawna. Kiedyś robiono to, aby pozbyć się ewentualnych resztek ziaren, które mogły się do niej dostać. Oprócz tego spodziewano się w niej owadów, żerujących na ziarnach przechowywanych w workach. Obecnie produkcja mąki przeprowadzana jest w sterylnych warunkach. Zatem mało prawdopodobne, by znalazły się w niej zagubione ziarna lub zabłąkane owady. Zatem dlaczego przesiewanie mąki jest takie ważne?
Po pierwsze po przesianiu mąką zostaje napowietrzona. Jeśli dodamy ją do ciasta, będzie wówczas bardziej pulchne oraz lżejsze. Oprócz tego zmniejszamy prawdopodobieństwo zakalca. Składniki, które będziemy dodawać, dzięki lżejszej mące łatwiej się połączą.
Pomimo tego, że produkcja mąki odbywa się w higienicznych i sterylnych warunkach w produktach takich jak makaron czy mąką wciąż możemy znaleźć mole spożywcze. Dotyczy to zwłaszcza produktów zakupionych w markecie. Jeśli przesiejemy mąkę przez sito, zyskamy pewność, że w naszej potrawie nie znajdą się owady lub ich jaja. Aby tego uniknąć, najlepiej zaraz po zakupach przesypać mąkę do szczelnie zamykanego pojemnika. Oczywiście po wcześniejszym przesianiu ją przez jak najdrobniejsze sito. Nikt z nas nie chciałby poczęstować gości ciastem z niechcianymi dodatkami. Dlatego warto przestrzegać tych zasad, ponieważ jak wspomnieliśmy wcześniej, niestety mole spożywcze są wciąż często spotykanym bonusem w mące i innych produktach spożywczych. Taka perspektywa może wywoływać mdłości. Dlatego warto zareagować przed czasem, aby później nie mieć do czynienia z przykrymi konsekwencjami ewentualnych zaniedbań.
Na ten temat pisze również strona https://www.bedroom.pl/
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS