Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożywaniem sera góralskiego Mała Gałka Wędzona Balser. W jednej z partii tego produktu wykryto bakterie Listeria monocytogenes wywołującą chorobę zwaną listeriozą. U osób z obniżoną odpornością może ona doprowadzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.
Produkt:
Numer partii:
Data minimalnej trwałości:
Producent:
Główny Inspektorat Sanitarny informuje, że wspomnianego produktu nie należy spożywać. Jeśli jednak do tego dojdzie, a po spożyciu wystąpiły objawy choroby, to należy skontaktować się z lekarzem.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Nowym Targu wszczął już postępowanie administracyjne nakazującą poprawę wszystkich nieprawidłowości w zakładzie produkcyjnym oraz udokumentowania działań podjętych przez zakład w celu znalezienia i wyeliminowania przez źródła zanieczyszczenia wyprodukowanego produktu. Producent rozpoczął proces wycofywania oraz poinformował swoich kontrahentów o wykryciu bakterii w produkcie, a organy Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania.
Przeczytaj również: Rząd luzuje obostrzenia – dzieci będą mogły same wychodzić
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS