A A+ A++

W czwartek w Internacie Specjalistycznego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Baryczy miał miejsce pokaz kulinarny pt. „Smaki jesieni”. Zorganizowany został przez uczniów tamtejszej Branżowej Szkoły I Stopnia. 

REKLAMA


W spotkaniu uczestniczyła liczna delegacja powiatu: starosta konecki Grzegorz Piec, członek zarządu Jarosław Staciwa, naczelnik promocji Marian Wikiera, naczelnik edukacji Krzysztof Stachera, dyrektor Powiatowego Urzędu Pracy w Końskich Jacek Werens, przedstawiciel Powiatowej Społecznej Rady ds. Osób Niepełnosprawnych Paweł Kubiak, a także przedstawiciele Nadleśnictwa Barycz: komendant Straży Leśnej Zbigniew Ziętek i specjalistka służb leśnych Irena Raczyniak.

REKLAMA

Akcja miała jako podstawę walory prozdrowotne. Młodzież mogła dowiedzieć się jakie znaczenie mają w żywieniu człowieka warzywa. Ponadto było to wydarzenie integrujące lokalną społeczność – w pokazie udział wzięła Szkoła Podstawowa w Baryczy i Nadleśnictwo Barycz, a także pracownicy oświaty, dyrektor Jan Słuszniak i Rada Rodziców.

Konkursy podczas pokazu kulinarnego „Smaki jesieni” w SOSW w Baryczy

-„Dzisiaj w naszej szkole mamy pokaz kulinarny pod tytułem „Smaki jesieni”. Jest to część innowacji pedagogicznej, która będzie realizowana cyklicznie przez dziesięć miesięcy. W każdym miesiącu będą inne potrawy, inne pokazy kulinarne z jakąś myślą przewodnią. Dzisiaj mamy warzywa i owoce, które pozyskujemy z naszych polskich upraw. W związku z tym dzisiejszy pokaz jest zatytułowany „Smaki jesieni”, natomiast w przyszłym miesiącu będzie dynia w roli głównej. Pokaz przygotowali uczniowie Branżowej Szkoły I stopnia kształcący się w zawodzie kucharz , zarówno pierwszoklasiści, jak i z klas drugiej i trzeciej, pod czujnym okiem nauczycieli przedmiotów zawodowych. […] Jako przybliżenie tematyki warzyw i znaczenia warzyw w naszej diecie pani Grażyna Tomala zorganizowała quizy. Jeden polegał na dobraniu w pary warzywa i np. nasionek, bądź wysuszonej postaci, a drugi na obieraniu jabłka, żeby uzyskać jak najdłuższą skórkę. Uczniowie spisali się super” – mówi o przedsięwzięciu Monika Brzozowicz, nauczyciel przedmiotów z dziedziny gastronomii w Branżowej Szkole I stopnia w Baryczy i pomysłodawczyni akcji.

Pokaz kulinarny „Smaki jesieni” w Baryczy służył propagowaniu zdrowego żywienia, ale też integracji społecznej

Pokaz rozpoczął się prezentacją multimedialną na temat roli warzyw i owoców w jadłospisie człowieka. W zaproponowanych po niej konkursach udział brali ochotnicy z widowni, a po wręczaniu drobnych nagród, był czas na degustację.

Klasy gastronomiczne przygotowały szwedzki stół, a na nim potrawy na zimno i na gorąco. Jako, że motyw przewodni stanowiły dary jesieni, było jarsko: zaserwowano bigos na bazie marchwi, na przystawkę tartinki z cukini i mix warzyw z dipem koperkowym. Na deser – muffiny marchewkowe i estetycznie podane polskie owoce. Z napoi, czekał naturalny sok miętowy i jabłkowy.

Tak jak wspomniano, jest to pierwsze z całego cyklu spotkań, które odbywać się będą w tej jednostce przez najbliższy rok szkolny.

Zdęcia:

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułMiasto Zamość w programie preferencyjnej sprzedaży węgla
Następny artykułRosja straciła kolejne “rydwany ognia”? Sabotażysta miał podłożyć materiały wybuchowe