W czwartek w Internacie Specjalistycznego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Baryczy miał miejsce pokaz kulinarny pt. „Smaki jesieni”. Zorganizowany został przez uczniów tamtejszej Branżowej Szkoły I Stopnia.
REKLAMA
W spotkaniu uczestniczyła liczna delegacja powiatu: starosta konecki Grzegorz Piec, członek zarządu Jarosław Staciwa, naczelnik promocji Marian Wikiera, naczelnik edukacji Krzysztof Stachera, dyrektor Powiatowego Urzędu Pracy w Końskich Jacek Werens, przedstawiciel Powiatowej Społecznej Rady ds. Osób Niepełnosprawnych Paweł Kubiak, a także przedstawiciele Nadleśnictwa Barycz: komendant Straży Leśnej Zbigniew Ziętek i specjalistka służb leśnych Irena Raczyniak.
REKLAMA
Akcja miała jako podstawę walory prozdrowotne. Młodzież mogła dowiedzieć się jakie znaczenie mają w żywieniu człowieka warzywa. Ponadto było to wydarzenie integrujące lokalną społeczność – w pokazie udział wzięła Szkoła Podstawowa w Baryczy i Nadleśnictwo Barycz, a także pracownicy oświaty, dyrektor Jan Słuszniak i Rada Rodziców.
-„Dzisiaj w naszej szkole mamy pokaz kulinarny pod tytułem „Smaki jesieni”. Jest to część innowacji pedagogicznej, która będzie realizowana cyklicznie przez dziesięć miesięcy. W każdym miesiącu będą inne potrawy, inne pokazy kulinarne z jakąś myślą przewodnią. Dzisiaj mamy warzywa i owoce, które pozyskujemy z naszych polskich upraw. W związku z tym dzisiejszy pokaz jest zatytułowany „Smaki jesieni”, natomiast w przyszłym miesiącu będzie dynia w roli głównej. Pokaz przygotowali uczniowie Branżowej Szkoły I stopnia kształcący się w zawodzie kucharz , zarówno pierwszoklasiści, jak i z klas drugiej i trzeciej, pod czujnym okiem nauczycieli przedmiotów zawodowych. […] Jako przybliżenie tematyki warzyw i znaczenia warzyw w naszej diecie pani Grażyna Tomala zorganizowała quizy. Jeden polegał na dobraniu w pary warzywa i np. nasionek, bądź wysuszonej postaci, a drugi na obieraniu jabłka, żeby uzyskać jak najdłuższą skórkę. Uczniowie spisali się super” – mówi o przedsięwzięciu Monika Brzozowicz, nauczyciel przedmiotów z dziedziny gastronomii w Branżowej Szkole I stopnia w Baryczy i pomysłodawczyni akcji.
Pokaz rozpoczął się prezentacją multimedialną na temat roli warzyw i owoców w jadłospisie człowieka. W zaproponowanych po niej konkursach udział brali ochotnicy z widowni, a po wręczaniu drobnych nagród, był czas na degustację.
Klasy gastronomiczne przygotowały szwedzki stół, a na nim potrawy na zimno i na gorąco. Jako, że motyw przewodni stanowiły dary jesieni, było jarsko: zaserwowano bigos na bazie marchwi, na przystawkę tartinki z cukini i mix warzyw z dipem koperkowym. Na deser – muffiny marchewkowe i estetycznie podane polskie owoce. Z napoi, czekał naturalny sok miętowy i jabłkowy.
Tak jak wspomniano, jest to pierwsze z całego cyklu spotkań, które odbywać się będą w tej jednostce przez najbliższy rok szkolny.
Zdęcia:
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS