A A+ A++

Życie jest jakieś piękne tej jesieni. Malownicze. Łaskawe. Moja wewnętrzna perfekcjonistka próbuje się czasem do czegoś przyczepić. Czasem coś podszeptuje, kiedy patrzę się w lustro, innym razem – gdy na brudny taras. Sapie wkurzona, kiedy po otwarciu drzwi od schowka rura od odkurzacza uderza w głowę, a stos pudełek wysypuje się na pół przedpokoju. Że nie może znaleźć nic w szafie i kiedy wreszcie będzie czas na porządki. Chciałaby mieć już pomysły na prezenty świąteczne i plany na ferie, a jeszcze nawet nie wykopała się z przyjęć urodzinowych. Zdarza jej się marudzić, że musi wieczorem pracować, że wokół bałagan, że od pół roku nie była u kosmetyczki, że ktoś nie płaci, a ktoś inny popędza. Że dzieci za głośno i ciągle czegoś chcą, skaranie boskie.

Moja wewnętrzna maruda czasem jeszcze marudzi, ale najbardziej to chyba z przyzwyczajenia, bo nie ma dobrego powodu, naprawdę. Reszta widzi piękne życie tej jesieni. Pełne i dobre. Cieszy się jak dzieciak z każdego spaceru w liściach i z każdego słonecznego dnia. Z wieczornego wyjścia na jogę, z nowych botków, z pysznego obiadu, z dyniowej instalacji na stole. Wciąż się stresuje, kiedy nie nadąża. Nadal martwi się o rzeczy, które mogą się zdarzyć. Jak zawsze boi się, że to straci.

Ale mówi sobie – hej, zobacz, jak jest dobrze. Jakie życie masz piękne tej jesieni. Tu i teraz.

krem z kalafioraszybka zupa krem

KALAFIOROWO – ZIEMNIACZANY KREM CURRY Z PIKANTNYM, PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

Sycąca, aromatyczna, bajecznie prosta w przygotowaniu, rozgrzewająca zupa z białych warzyw, podkręcona orientalnymi przyprawami. Przepyszna!

Składniki (na 4 porcje)

  • 1 średni kalafior
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, curry w proszku, kurkuma, czosnek granulowany, papryka wędzona, mielony kmin rzymski, harissa (lub ostra papryka)
  • łyżka masła, łyżka oleju
  • do podania: dwie garście nasion słonecznika, świeża kolendra (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • kalafiora umyć, podzielić na różyczki
  • ziemniaki obrać, pokroić w kostkę
  • cebulę posiekać w drobną kosteczkę i zeszklić w garnku na odrobinie masła z olejem z kminem rzymskim, curry i papryką (po ok.pół łyżeczki)
  • do garnka dorzucić kalafiora i ziemniaki, dusić warzywa przez ok. 1-5 minut, a następnie zalać taką ilością wody, by przykryła je wszystkie, posolić, dodać pieprz, kurkumę i czosnek (po ok.1/3 łyżeczki)
  • gotować ok.20 -30 minut, a gdy ziemniaki i kalafior będą miękkie, zmiksować na gładki krem
  • w razie potrzeby rozrzedzić odrobiną wody, dosolić lub doprawić
  • na małej, suchej patelni zrumienić pestki słonecznika, a gdy będą już złote, przełożyć je do miseczki, dodać malutki płatek masła i oprószyć szczyptą ostrej papryki lub harissy
  • podawać zupę ze słoneczkiem i kolendrą, ewentualnie natką pietruszki, mogą być też grzanki
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykuł36 COMMON SITUATIONS THAT MAKE YOU CRINGE
Następny artykułO Rety! To Szkielety! Obrona Nawiedzonego Zamku! Darmowe Gry Online: Dark Power #1