A A+ A++

Główny składnik pumpkin spice latte

Chcąc przygotować domowe purée z dyni, warto wiedzieć, jaką odmianę wybrać. Doświadczeni szefowie kuchni, którzy w sezonie chętnie korzystają ze smakowitego warzywa, doradzają zakup dyni prowansalskiej, hokkaido lub piżmowej. Choć na pierwszy rzut oka różnią się od siebie, ich miąższ doskonale nadaje się do licznych potraw, w tym przetworów, musów czy deserów. Purée z dyni to podstawa jesiennych smakołyków. Możemy dostać je w większych marketach, ale bez trudu, i zbędnych konserwantów, przygotujemy je w domu.

Jak zrobić purée z dyni do pumpkin spice latte?

Głównym składnikiem purée jest dojrzała dynia o dowolnym rozmiarze. Bez oporów sięgajmy zarówno po małe okazy, jak i te nieco większe.

Purée z dyni nada doskonałego smaku pumpkin spice latte123RF/PICSEL

Przygotowanie purée z dyni

  1. Dynię dokładnie myjemy, a następnie kroimy na pół i wydrążamy środek z nasionami. W tym celu warto skorzystać z łyżki lub sięgnąć po specjalną gałkownicę do lodów.

  2. Tak przygotowane warzywo kroimy na mniejsze plastry, układamy w naczyniu żaroodpornym i zabezpieczamy pokrywką lub folią aluminiową.

  3. Składnik pieczemy w 180 st. C przez 60 minut lub do momentu uzyskania całkowitej miękkości. Niewielkim i cienkim plastrom wystarczy zazwyczaj ok. 30-40 minut.

  4. Upieczoną dynię wyciągamy na kratkę, dokładnie studzimy, a następnie obieramy ze skórki i wrzucamy do kielicha blendera.

  5. Obraną dynię miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy bez grudek. Jeśli wyjdzie zbyt wodnista, możemy odcisnąć nadmiar wody na sitku zabezpieczonym gazą.

  6. Gotowe purée z dyni przekładamy do czystego i wyparzonego słoiczka, który następnie możemy trzymać do pięciu dni w lodówce.

Pumpkin spice latte – przepis na kawę dyniową

Intensywne espresso, słodkawy posmak dyni oraz kombinacja aromatycznych i nieco pikantnych przypraw. Z połączenia tak dobranych składników powstaje kultowy jesienny napój, którym delektują się ludzie na całym świecie. Pumpkin spice latte dostaniemy nie tylko w największych kawiarnianych sieciówkach czy niewielkich i bardziej niezależnych kawiarenkach, ale także bez trudu przygotujemy w zaciszu domowej kuchni.

Składniki na pumpkin spice latte

  • 2 łyżki domowego purée z dyni

  • 125 ml mleka 2% lub 3,2%

  • 2 łyżki syropu klonowego

  • ¼ łyżeczki esencji waniliowej

  • 1/3 łyżeczki sproszkowanego cynamonu

  • szczypta imbiru

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • szczypta mielonych goździków

  • pojedyncze lub podwójne espresso

  • opcjonalnie: bita śmietana do dekoracji

Przygotowanie pumpkin spice latte

  1. Do niewielkiego rondelka wlewamy mleko, dodajemy purée z dyni, syrop klonowy, esencję waniliową, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową oraz goździki.

  2. Całość podgrzewamy, a następnie przelewamy do kielicha blendera i miksujemy do delikatnego spienienia się mikstury.

  3. W kolejnym kroku mieszankę przelewamy przez gęste sito do kubka i wlewamy pojedyncze lub podwójne espresso.

  4. Górę pumpkin spice latte możemy udekorować porcją bitej śmietany, a także oprószyć odrobiną cynamonu oraz kakao. Smacznego!

„Ewa gotuje”: babeczki z dynią i powidłamiPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułMieszkańcy Grudziądza zapraszają do udziału w międzynarodowym projekcie artystycznym
Następny artykułРосія атакувала Україну “Шахедами”: хронологія 926 дня війни