Główny składnik pumpkin spice latte
Chcąc przygotować domowe purée z dyni, warto wiedzieć, jaką odmianę wybrać. Doświadczeni szefowie kuchni, którzy w sezonie chętnie korzystają ze smakowitego warzywa, doradzają zakup dyni prowansalskiej, hokkaido lub piżmowej. Choć na pierwszy rzut oka różnią się od siebie, ich miąższ doskonale nadaje się do licznych potraw, w tym przetworów, musów czy deserów. Purée z dyni to podstawa jesiennych smakołyków. Możemy dostać je w większych marketach, ale bez trudu, i zbędnych konserwantów, przygotujemy je w domu.
Jak zrobić purée z dyni do pumpkin spice latte?
Głównym składnikiem purée jest dojrzała dynia o dowolnym rozmiarze. Bez oporów sięgajmy zarówno po małe okazy, jak i te nieco większe.
Purée z dyni nada doskonałego smaku pumpkin spice latte123RF/PICSEL
Przygotowanie purée z dyni
-
Dynię dokładnie myjemy, a następnie kroimy na pół i wydrążamy środek z nasionami. W tym celu warto skorzystać z łyżki lub sięgnąć po specjalną gałkownicę do lodów.
-
Tak przygotowane warzywo kroimy na mniejsze plastry, układamy w naczyniu żaroodpornym i zabezpieczamy pokrywką lub folią aluminiową.
-
Składnik pieczemy w 180 st. C przez 60 minut lub do momentu uzyskania całkowitej miękkości. Niewielkim i cienkim plastrom wystarczy zazwyczaj ok. 30-40 minut.
-
Upieczoną dynię wyciągamy na kratkę, dokładnie studzimy, a następnie obieramy ze skórki i wrzucamy do kielicha blendera.
-
Obraną dynię miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy bez grudek. Jeśli wyjdzie zbyt wodnista, możemy odcisnąć nadmiar wody na sitku zabezpieczonym gazą.
-
Gotowe purée z dyni przekładamy do czystego i wyparzonego słoiczka, który następnie możemy trzymać do pięciu dni w lodówce.
Pumpkin spice latte – przepis na kawę dyniową
Intensywne espresso, słodkawy posmak dyni oraz kombinacja aromatycznych i nieco pikantnych przypraw. Z połączenia tak dobranych składników powstaje kultowy jesienny napój, którym delektują się ludzie na całym świecie. Pumpkin spice latte dostaniemy nie tylko w największych kawiarnianych sieciówkach czy niewielkich i bardziej niezależnych kawiarenkach, ale także bez trudu przygotujemy w zaciszu domowej kuchni.
Składniki na pumpkin spice latte
-
2 łyżki domowego purée z dyni
-
125 ml mleka 2% lub 3,2%
-
2 łyżki syropu klonowego
-
¼ łyżeczki esencji waniliowej
-
1/3 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
-
szczypta imbiru
-
szczypta gałki muszkatołowej
-
szczypta mielonych goździków
-
pojedyncze lub podwójne espresso
-
opcjonalnie: bita śmietana do dekoracji
Przygotowanie pumpkin spice latte
-
Do niewielkiego rondelka wlewamy mleko, dodajemy purée z dyni, syrop klonowy, esencję waniliową, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową oraz goździki.
-
Całość podgrzewamy, a następnie przelewamy do kielicha blendera i miksujemy do delikatnego spienienia się mikstury.
-
W kolejnym kroku mieszankę przelewamy przez gęste sito do kubka i wlewamy pojedyncze lub podwójne espresso.
-
Górę pumpkin spice latte możemy udekorować porcją bitej śmietany, a także oprószyć odrobiną cynamonu oraz kakao. Smacznego!
„Ewa gotuje”: babeczki z dynią i powidłamiPolsat
Sprawdź również:
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS