A A+ A++

Jesienią rozsyp pod malinami. Zbierzesz nawet dwa razy więcej

Maliny

Maliny

Źródło zdjęć: © Adobe Stock

ALLE

07.09.2024 13:23, aktual.: 07.09.2024 14:58

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Maliny są jednymi z najbardziej lubianych owoców przez Polaków. Jeżeli chcemy cieszyć się obfitymi zbiorami, powinniśmy zadbać o nie także w sezonie jesienno-zimowym. Warto przybliżyć sobie metodę ściółkowania.

Na początku maja pisaliśmy o ściółkowaniu truskawek, by zabezpieczyć je przed chorobami, atakami szkodników i cieszyć się bogatymi zbiorami. Ściółkowanie pomoże nam jednak także w sezonie jesienno-zimowym, by zabezpieczyć krzewy i mieć bardzo udane zbiory przyszłoroczne. Możemy to zrobić zarówno z truskawkami, jak i malinami.

Ściółkowanie malin – czym jest?

Ściółkowanie to jedna z najważniejszych technik uprawowych, które mogą znacząco wpłynąć na kondycję naszych roślin. Zabieg ten polega na pokrywaniu powierzchni ziemi różnymi materiałami: słomą, korą, agrowłókniną czy kompostem. Jest to szczególnie istotne w uprawie malin, które wymagają troski, by zapewnić sobie obfite zbiory owoców.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jaki materiał najlepiej wybrać? Najpopularniejszymi są słoma oraz siano ze względu na swoje liczne zalety. Po pierwsze, zatrzymują wilgoć w glebie, tworząc warstwę, która ogranicza parowanie wody. Po drugie, chronią przed chwastami. Światło nie dociera do gleby, co hamuje kiełkowanie chwastów. Dodatkowo, poprawiają też strukturę gleby.

Innymi, ale także popularnymi, są kora i zrębki. Do ich zalet zalicza się przede wszystkim trwałość (wolniej się rozkładają), estetykę, jak również zawartość wielu mikroelementów.

Zobacz także

Zatrzęsienie żołędzi w Polsce. To zły znak
Zatrzęsienie żołędzi w Polsce. To zły znak

Jak ściółkować maliny?

Ściółkowanie malin jest niezwykle prostym zabiegiem. Proces zaczynamy od przygotowania gruntu. Przed przystąpieniem do ściółkowania należy odchwaścić i wyrównać glebę. Maliny nie lubią konkurencji w postaci chwastów, które mogą zabierać im cenne składniki odżywcze i wodę (pamiętamy o podlewaniu!). Dlatego ważne jest, aby starannie usunąć wszystkie chwasty z miejsca, w którym planujemy ściółkowanie.

Następnie wybieramy odpowiedni materiał z wyżej wymienionych – w zależności od preferencji. Dzięki temu nasze przyszłoroczne zbiory będą lepsze, niż kiedykolwiek.

Zobacz także

"Wypali" chwasty w sekundę. Nie ma prostszej metody
“Wypali” chwasty w sekundę. Nie ma prostszej metody

Zapraszamy na grupę FB – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

© Materiały WP

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułJasna deklaracja Sikorskiego ws. Ukrainy. “Więcej już dać nie możemy”
Następny artykułButy adidas za połowę ceny! Wielka wyprzedaż w oficjalnym sklepie adidasa