A A+ A++

Prezentacja i degustacja dań i potraw z dyni, rozstrzygnięcie konkursu na największą dynię, możliwość zakupu lokalnych produktów – wszystko to złożyło się Jejkowicki Festiwal Dyni.

Potrawy oraz przetwory z dyni serwowały gospodynie z Jejkowic, Gaszowic, Łukowa Śl., Pieców, Czernicy, Książenic, Świerklan oraz Lysek. Pomiarów i ważenia dyni dokonała komisja sędziowska. Oto zwycięzcy konkursu: 

  1. miejsce Marek Krywalski – 64,20kg
  2. miejsce Aleksander Zielinski – 62,40kg 
  3. miejsce Sandra Podleśny – 45,50kg

Przy okazji zachęcamy do przygotowywania pysznych potraw i przetworów z dyni. Na naszej liście jesiennych smakołyków ostatnio pierwsze miejsce zajmują frytki z dyni. Sprawdźcie sami:

Przygotuj składniki na frytki z dyni:

  • 1 mała dynia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Jak przygotować frytki?

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

Usuń pestki i oczyść dynię, a następnie pokrój ją na kawałki o grubości około 1 cm.

Wymieszaj oliwę z oliwek, sól, paprykę i pieprz w misce. Każdy kawałek dyni dokładnie pokryj tą mieszanką przypraw, a następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz przez około 25 minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.

Smacznego!

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułNie żyje strażak ochotnik
Następny artykułBĘDĄ POLOWANIA NA GRUBĄ ZWIERZYNĘ W OKOLICY JEZIORA DRWĘCKIEGO. UWAŻAJCIE!