A A+ A++

Lubisz smak mięsa, ale z różnych względów planujesz je ograniczyć? Sięgnij po seitan. Ten przysmak kuchni wegańskiej zaskoczył już niejednego mięsożercę. Wszyscy szukamy dziś oszczędności. Jedną z opcji może być pszenne mięso, czyli seitan. Jak go przygotować i jak podawać? Jakie wartości odżywcze ma seitan? Wyjaśniamy.

Seitan – pszenne mięso

Choć w Polsce dopiero zyskuje na popularności wśród osób, które nie wykluczały dotąd mięsa z jadłospisu, seitan ma długą historię. Ponad sześć wieków temu chińscy mnisi pozyskali go z pszennej mąki. 

Dziś cieszy się zainteresowaniem nie tylko wegan i wegetarian, ale też osób wszystkojedzących. Wszak ceny mięsa skłaniają wielu z nas do ograniczania jego spożycia. Inni rezygnują z mięsa ze względów zdrowotnych, jeszcze inni z etycznych. Nie dla każdego jest to proces “bezbolesny”. Warto w tym czasie sięgnąć po seitan. Jego smak do złudzenia przypomina mięso.

Seitan to przysmak pozyskany z glutenu, czyli białka występującego w ziarnach zbóż. W konsystencji jest zbliżony do mięsa. Odpowiednio przyrządzony do złudzenia przypomina w smaku mięso kurczaka lub kaczki. Nawet osoby, które spożywały mięso w bardzo dużych ilościach, dzięki seitanowi skutecznie je ograniczyły.

Gdzie kupić seitan?

Dziś seitan jest dostępny nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale też w większości sklepów wielkopowierzchniowych. Najczęściej znajdziemy go w pobliżu tofu, humusu i innych, pełnych białka, roślinnych przysmaków. Bez kłopotu przyrządzimy go również w warunkach domowych.

Czytaj równieżPolacy uwielbiają dodawać je do zupy. Magda Gessler mocno odradza ten krok

Jak zrobić domowy seitan?

Przepis na seitan – potrzebne będą tylko dwa składniki:

  • dwa kg mąki pszennej (używamy zwykłej, oczyszczonej mąki pszennej – nie ma sensu kupować razowej, otręby i tak się wypłuczą w trakcie ugniatania ciasta),
  • woda.

Sposób przygotowania:

  1. Do odważonej porcji mąki stopniowo dolewamy wodę, aż wyrobimy ciasto o konsystencji zbliżonej do tej, której używamy do wypieku chleba. Uzyskaną masę zanurzamy następnie w zimnej wodzie na 45-50 minut, by skrobia zmiękła. 
  2. Nie wyjmując ciasta z wody, zaczynamy delikatnie wyrabiać je palcami. W skutek wyzwalania skrobi woda zacznie barwić się na biało. 
  3. Kiedy będzie przypominać mleko, trzeba ją wymienić i kontynuować pracę, uważając, by nie wyrabiać ciasta zbyt mocno, bo może się rozsypać.
  4. Gdy woda pozostanie klarowna, mamy sygnał, że gluten oddzielił się od skrobi. W ten sposób uzyskamy lepką, plastyczną masę roślinnego białka, ale to nie koniec pracy. Glutenowe ciasto jest pozbawione smaku, a sekret seitana tkwi w przyprawach.

Jak doprawić seitan?

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułNieprawdopodobny wypadek na wojnie, który jednak miał miejsce
Następny artykułOgólnopolskie Forum Duszpasterskie „Wierzę w Kościół Chrystusowy”