A A+ A++

aktualizacja: godz. 20:03 (13 marca)

Restauratorzy zachęcają do korzystania z oferty jedzenia na dowóz. Podkreślają, że jest one bezpieczne i przygotowywane w sterylnych warunkach. fot. 123rf / Joshua Resnick

W piątek wieczorem premier Mateusz Morawiecki wprowadził w Polsce stan zagrożenia epidemicznego. W praktyce oznacza to, że od północy z piątku na sobotę zawieszona zostaje działalność wszystkich klubów, pubów i barów oraz restauracji. Co ważne: wciąż możliwy będzie zakup jedzenia na wynos lub na dowóz.

Trójmiasto: jedzenie z dowozem

Aktualizacja: piątek godz. 20:01

Najnowsze wytyczne premiera Mateusza Morawieckiego:

Zawieszona zostaje działalność wszystkich klubów, pubów i barów, restauracji, ale możliwy będzie zakup jedzenia na wynos lub na dowóz. Wchodzi w życie o północy z piątku na sobotę.

Czytaj więcej: Premier – wprowadzamy w Polsce stan zagrożenia epidemicznego


– Od poniedziałku zauważamy stały wzrost liczby zamówień, przy jednoczesnym spadku liczby gości jedzących na miejscu. Rozumiemy, że najbliższy czas wymagał będzie od nas wprowadzenia pewnych zmian – przygotowaliśmy nawet promocję mającą zachęcić do składania zamówień i konsumpcji w domu. Jest to pewnego rodzaju gwarancją, gdyż jedzenie przyjeżdża do klienta zapakowane próżniowo i całe opakowanie można łatwo zdezynfekować w razie obaw. Jednocześnie zobligowaliśmy pracowników do zwiększonej kontroli własnego stanu zdrowia, a także częstszej dezynfekcji newralgicznych miejsc w samym lokalu – mówi Łukasz Bystranowski, Raban Asian Food.

Kuchnia tradycyjna

Miłośnicy tradycyjnych, polskich obiadów mogą skorzystać m.in. z oferty gdyńskiej Borowej Ciotki, oferującej tradycyjną kuchnię kaszubską (dowozy w obrębie Gdyni Wzgórza św. Maksymiliana, Orłowa, Redłowa, Małego Kacku, Witomina i centrum). Miłośników pierogów powinna zadowolić oferta pierogarni Pierożek lub Starej Pierogarni. Nad systemem dowozów pracuje też Mandu (restauracja wprowadziła prawie wszystkie pierogi do oferty Uber Eats i testuje dowozy – zamówienia można składać telefonicznie, prosi się o płatność tylko kartami płatniczymi).

– Oczywiście, że oferujemy dowóz jedzenia. W obecnej sytuacji sugerujemy skorzystać z płatności bezgotówkowej lub przez internet. Przypominamy, że posiłki poddane obróbce cieplnej są bezpieczne – przypomina obsługa restauracji Lawenda.
W Gdańsku domowe obiady możemy zamówić też z Baru Turystycznego, Bistro Barbik lub Jadalni pod Zielonym Smokiem.

Uwaga! Większość restauracji realizuje dowozy za pomocą portali internetowych (pyszne.pl, pizzaportal.pl) lub aplikacji takich jak Wolt, Uber Eats czy Glovo.

Wege i kuchnie świata

Wśród restauracji oferujących dowóz duży wybór mają miłośnicy kuchni azjatyckiej, a w szczególności sushi.

– Nasza restauracja specjalizuje się w dostarczaniu sushi do mieszkań oraz firm. Z racji małej ilości miejsca w tym punkcie jest to główna cześć naszej działalności – tłumaczy Marcin Warda, MaMi Sushi. – Liczba dowozów faktycznie trochę wzrosła. Warto dodać, że restauracje sushi to jedne z bardziej sterylnych miejsc w gastronomi, co jest związane m.in. z procesem przygotowywania surowej ryby, tak aby pozbyć się ewentualnych bakterii.

Restauracje wprowadzają specjalne środki bezpieczeństwa

Sushi zamówimy też z New Kansai Sushi, Hashi Sushi, Nabogato Sushi Bar czy Tokyo Sushi. Dania kuchni azjatyckiej z dowozem oferuje m.in. Haos (dowozy na terenie Gdyni), Lolo Thaijolo, Restauracja Chińska Yang Guang.

Nie tylko gotowe dania, ale też świeże warzywa i owoce będziemy mogli zamówić z dostawą do domu.
Nie tylko gotowe dania, ale też świeże warzywa i owoce będziemy mogli zamówić z dostawą do domu. fot. 123rf / Olena Kachmar

Kuchnię włoską z dowozem oferuje m.in. Mąka i Kawa, Pizzeria Ósemka, Monte Verdi Ristorante Pizzeria. Smaki meksyku zamówimy np. z Pinaty czy Tako Mexico, a smakowite burgery z dowozem polecają Carmnik KantynaSurfburger.

– Uwzględniając obecne okoliczności i wydarzenia, szanując i popierając wasze decyzje mające na celu ochronę was i Waszych bliskich, Słony wprowadza możliwość zamawiania dań na wynos. Wszyscy nasi restauratorzy przygotowani są do wydawania dań z odbiorem osobistym. Dodatkowo Ramen & Sushi by Mitsuro, Sexy Bull, Delifish + grill MEAT i GWAR Bistro korzystają z dowozów za pośrednictwem Pyszne.pl, Uber Eats i Wolta. Pracujemy nad możliwością rozszerzenia tej oferty. Liczymy na waszą wyrozumiałość, sytuacja jest dla wszystkich nowa i niespodziewana. Działamy z maksymalnym zachowaniem warunków bezpieczeństwa i ochrony – napisał na swojej stronie facebookowej Słony Spichlerz.
Tymczasem sopocki White Marlin pracuje nad wprowadzeniem oferty całodniowego cateringu, a Sztuczka Bistro oferuje dania na wynos z odbiorem osobistym.

Premier: nie ma mowy o zamykaniu sklepów spożywczych

Na uruchomienie dowozów (w promieniu 6 km) zdecydowała się też wegańska restauracja House of Seitan. Weganie mogą też skorzystać z oferty Falovca.

Owoce i warzywa do domu

Ciekawą ofertę przygotowuje dostawca warzyw i owoców Lilu Fruits. Dotychczas firma zaopatrywała jedynie restauracje, teraz chce wyjść do klientów detalicznych i w wybrane dni dostarczać owoce i warzywa z dostawą do domu. Zamówienia będą przyjmowane za pomocą specjalnej aplikacji, minimalna wartość zamówienia będzie wynosiła 100 zł, a powyżej 150 zł firma zaoferuje darmowy dowóz.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKontrole na granicach, zawieszenie lotów, ograniczenie działalności galerii, zamknięte restauracje, bary itp. – Od niedzieli w Polsce obowiązuje stan zagrożenia epidemicznego
Następny artykułTarnobrzeg: Ograniczenie dostępu do szpitala