A A+ A++

Sery z Podhala cieszą się ogromną popularnością w całym kraju. Ich intensywny smak i zapach sprawiają, że sery te coraz częściej goszczą na stołach i cieszą nasze podniebienia. Wybierając się w góry, warto wcześniej poznać właściwości zdrowotne serów podhalańskich, aby jeszcze bardziej docenić te zakopiańskie smakołyki.

Rodzaje serów podhalańskich

Prawdziwe sery górskie to tradycyjne danie występujące na rejonie całego Podhala. Są one ręcznie wytwarzane przez baców, według ścisłej, tradycyjnej procedury, w specjalnie przystosowanych do tego celu halach. Do najbardziej znanych i lubianych serów zakopiańskich należy zaliczyć:

  • oscypek,
  • bryndzę,
  • bundz,
  • korbacz,
  • ser gazdowski.

Wszystkie te sery produkowane są z mleka owczego lub krowiego, pochodzących bezpośrednio od owiec i krów wypasanych na górskich pastwiskach. Ciekawostką jest to, że produkcja serów odbywa się tylko w okresie od maja do października, kiedy możliwe jest wypasanie zwierząt na łąkach.

Walory smakowe serów podhalańskich

Każdy rodzaj sera podhalańskiego charakteryzuje się swoim specyficznym smakiem. Oscypek jest słony, a w jego smaku wyczuwalna jest intensywna nuta wędzenia. Jego struktura przypomina zwykły żółty ser. Korbacz i ser gazdowski mają znacznie delikatniejszy smak od oscypka, są mniej słone i także posiadają aromat wędzenia. Bryndzę natomiast cechuje wyczuwalna pikantność. Im ten ser jest starszy, tym bardziej kwaśny. Swoją konsystencją przypomina twaróg. Bundz z kolei jest delikatny, lekko słodki i pozostawia orzechowy posmak w ustach. Podobnie jak bundz, z czasem staje się nieco kwaśniejszy.

Walory zdrowotne serów podhalańskich

Prawdziwe sery podhalańskie nie zawierają w swoim składzie żadnych sztucznych dodatków takich jak: konserwanty, polepszacze, barwniki czy aromaty syntetyczne. Te zakopiańskie przysmaki cechują się najwyższą jakością wykonania.

Smakołyki z Podhala, poza tym, że świetnie sankują, posiadają także wiele właściwości zdrowotnych. Sery te są bogatym źródłem:

  • wielu minerałów takich jak: sód, jod, cynk, selen czy magnez,
  • wysokiej zawartości wapnia i fosforu niezbędnych do prawidłowego rozwoju kości i zębów,
  • witamin z grupy B, korzystnie wpływających na nasz układ nerwowy oraz D, której ludzki organizm potrzebuje do wielu procesów.

Ponadto, produkty te, zawierają w swoim składzie flawonoidy i aminokwasy, które usztywniają nasze naczynia krwionośne, dzięki czemu zapobiegają odkładaniu się w nich komórek miażdżycowych oraz wykazują działanie przeciwutleniające i odtruwające, dzięki którym wspomagają procesy trawienne i metaboliczne. Natomiast zawarty w mleku owczym kwas linolowy, przyczynia się do działań antynowotworowych oraz przeciwzapalnych. Warto też podkreślić, że spożywanie mleka owczego wpływa na hamowanie rozwoju choroby Alzheimera i Parkinsona.

Zakopiańskie przysmaki zachwycają nas swoim smakiem i aromatem. Poza tym, że są dumną naszego kraju, korzystnie wpływają na nasze zdrowie.  Warto zatem znać właściwości zdrowotne serów podhalańskich i włączyć je na stałe w swój jadłospis.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZakopane. Podhalańscy i małopolscy samorządowcy oburzeni publikacjami o Janie Pawle II. “Apelujemy o opamiętanie”
Następny artykułBriefing prasowy pt. „Ciężko chore dzieci bez dostępu do terapii komórkami macierzystymi”