Sushi, czyli tradycyjna japońska potrawa ma coraz więcej zwolenników w Polsce. Jest to danie lekkostrawne, które idealnie sprawdza się na lunch, obiad a nawet kolację. Co więcej – również tę wykwintną. Dlatego sushi, jako posiłek dla dwojga niezależnie od okazji to wybór doskonały. Pandemia wpłynęła także na nawyki żywieniowe Polaków, którzy z coraz większą dbałością podchodzą do swojej diety nie tylko w kontekście dbania o szczupłą sylwetkę, ale także w kwestii wspierania mikro i makro składnikami swojego organizmu. W związku z tym restauracje oferujące sushi w menu przeżywają obecnie wielkie oblężenie.
– Dzięki modzie na sushi rośnie także świadomość jego zdrowotnych właściwości dla organizmu, tj. działanie przeciwzapalne – mówi Radosław Szwugier, szef rozwoju franczyzy marki Sushi Kushi. – Od wieków doskonale wiedzą o tym Japończycy, czyli przedstawiciele jednego z najwolniej starzejących się narodów – podkreśla Szwugier.
W czym zatem tkwi sekret prozdrowotnych właściwości sushi, dzięki którym Japończycy cieszą się długim życiem oraz dobrym zdrowiem? Poza utrzymywaniem aktywnego trybu życia, które zazwyczaj prowadzą Azjaci ważny jest jeszcze jeden czynnik – zdrowa dieta. Sushi bazujące na gotowanym ryżu zaprawionym octem i różnych dodatkach, tj. warzywa, wodorosty, grzyby, tofu, sezam czy surowe ryby, to idealna mieszanka składników potrzebnych organizmowi. Surowe ryby, w tym łosoś, to także produkty bogate w składniki pomagające: normalizować ciśnienie, wpierać układ immunologiczny czy zmniejszać poziom cholesterolu we krwi. Choć dobroczynnych właściwości spożywania łososia jest naprawdę wiele – od zachowania zdrowej, promienistej skóry po zapobieganie … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS