Młody mózg lubi zieleń. Te warzywa wprowadź do diety koniecznie
Wraz z wiekiem procesy starzenia się przyspieszają, dlatego ok. 50 roku życia warto szczególnie zatroszczyć się o dietę. Do codziennego menu należy włączyć warzywa, które zawierają składniki odżywcze wspomagające pracę mózgu – szczególnie cenne są antyoksydanty, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik i fitochemikalia. Znajdziemy je, m.in. w zielonych warzywach.
Zobacz również:
Szczególnie bogate w cenne składniki są szpinak, jarmuż i rukola, które zawierają witaminę K, kwas foliowy, luteinę oraz beta-karoten. Związki te mogą spowalniać procesy starzenia się mózgu – badania sugerują, że regularne spożywanie warzyw liściastych wiąże się z lepszą pamięcią i sprawnością umysłową.
Z zielonych supermocy słynie także brokuł, który jest bogaty w witaminę C i kwas foliowy, które pomagają chronić komórki mózgowe przed stresem oksydacyjnym. Brokuły zawierają również związki siarkowe, m.in. sulforafan, które mogą mieć działanie neuroprotekcyjne.
Przydatny będzie także seler naciowy, który zawiera luteolinę. Może ona mieć działanie przeciwzapalne i chronić komórki mózgowe przed uszkodzeniami. Ponadto seler naciowy ma właściwości wspomagające koncentrację i pamięć.
Czerwone warzywa dobre nie tylko dla serca, ale i dla mózgu
Pomidory służą nie tylko sercu, ale też pracy mózgu 123RF/PICSEL
Spożywanie czerwonych pomidorów polecane jest osobom, które chcą wesprzeć pracę serca i układu krążenia (dzięki zawartości potasu). Jednak pomidory mogą przysłużyć się nie tylko sercu, ale także pozytywnie wpływają na mózg.
Prócz potasu w pomidorach znajdziemy też likopen, czyli silny antyoksydant, który chroni komórki mózgowe przed uszkodzeniami. Pomidory dostarczają również kwasu foliowego, ważnego dla prawidłowej pracy mózgu.
Do diety warto włączyć także buraki, które są bogate w azotany. To właśnie one poprawiają przepływ krwi do mózgu, co może wspomagać funkcje poznawcze. Buraki zawierają także przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać stany zapalne w organizmie.
Kolejnym warzywem, którego codziennie spożywanie przysłuży się pracy mózgu, jest papryka. Jest źródłem witaminy C, ale zawiera również witaminę B6, która jest ważna dla produkcji neuroprzekaźników.
Marchew i dynia to warzywa, która zawierają beta-karoten prekursor witaminy A, słynący z silnych właściwości przeciwutleniających. Dzięki temu komórki nerwowe są ochraniane przed uszkodzeniami i wspierają zdrowie mózgu.
Czosnek i cebula. Tajna broń nie tylko w walce z przeziębieniem
Czosnek i cebula doskonale sprawdzą się nie tylko w walce z przeziębieniem 123RF/PICSEL
Stare, babcine sposoby na przeziębienie, często zawierają w swoim składzie czosnek i cebulę. Te dwa warzywa są bogate w witaminy i minerały, więc warto je spożywać nie tylko w okresie infekcji.
Jeśli mówimy o babcinych sposobach na zdrowie, trudno nie wspomnieć o kiszonkach. Od wieków były one polecane jako środki wspierające pracę układu pokarmowego i poprawiające odporność. Okazuje się jednak, że mają także wpływ na działanie mózgu i ma to właśnie związek z jelitami.
Probiotyki zawarte w kiszonkach mogą wspierać zdrowie jelit, co ma bezpośredni wpływ na funkcje mózgu poprzez tzw. oś jelitowo-mózgową. Dobre zdrowie jelit może wpłynąć na lepsze samopoczucie i sprawność umysłową.
„Zdrowie na widelcu”: Białko i warzywa. Proporcje idealnej kolacjiPolsat Cafe
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS