A A+ A++

W swoim życiu wiele razy jadłem różne odmiany potrawy o nazwie kugiel, ale aby tradycji stało się zadość, musiałem spróbować kugla z Przedborza – miejsca, gdzie to danie jest kultowe.

Czerwiec 2024 r,. fot. Paweł Dudek

Kugiel to potrawa żydowska. Kuchnia jako styl przyrządzania jedzenia nie ma jednak granic, więc kuglem delektują się wszyscy, niezależnie od tego jakiej są narodowości czy wyznawanej religii. Według przedwojennych tradycji w każdym przedborskim domu na stole musiał się znaleźć kugiel. Przyrządzano go z tartych ziemniaków, kawałków wieprzowiny (w wersji żydowskiej były to kawałki gęsiny), jaj, utartej bułki, przypieczonej cebuli, pieprzu i soli. Zmieszane składniki wsadza się do garnka, a garnek do pieca. Piecze się przez wiele godzin. To tak uniwersalna potrawa, że niektórzy sądzą iż można ją jeść na śniadanie, obiad i kolację.

W Przedborzu te tradycje nadal są podtrzymywane. W poszukiwaniu prawdziwego kugla zapytałem mieszkającego tam znajomego, gdzie warto tę potrawę nabyć. Polecił mi on wówczas lokal o nazwie Oberża (ul. Piotrkowska), prowadzony przez pana Michała Imielę. Okazało się, że porcję kugla warto nawet wcześniej zamówić, bo w niedzielę rano może już nic nie być. Ludzie wracający ze mszy wstępują do lokalu, biorą solidne porcje i garnki szybko się opróżniają. Na wielu niedzielnych przedborskich stołach kugiel nadal króluje. Zamówiłem więc ten przysmak, a w umówionym dniu pojawiłem się w Oberży. To ciekawe miejsce, od środka przypomina nieco wnętrze domku myśliwskiego z trofeami upolowanych zwierząt i wielkimi obrazami na ścianach. Jest też dyskotekowa kula i piwo z nalewaka.

Czerwiec 2024 r,. fot. Paweł Dudek

Czerwiec 2024 r,. fot. Paweł Dudek

Zamówiona porcja była przeogromna, a cena przystępna. To jeszcze w ogóle nie świadczy o jakości dania, więc nigdy się tym nie sugerujcie. Mój kugiel zawierał dużo mięsa, a po strukturze było widać, że danie jest całkiem kaloryczne. Przystąpiłem więc do posiłku. Smak dobrze doprawionych startych ziemniaków i mięsa, które „dochodziło” przez dłuższy czas jest niepowtarzalny. Nie da się go porównać ani do placków ziemniaczanych, ani do zapiekanki warzywnej, ani do jakiegoś kebaba, ani do niczego pośrodku. Warto spróbować!

Czerwiec 2024 r,. fot. Paweł Dudek

A jak już zasmakujecie kugla w Oberży, czy w innych miejscach w Przedborzu, to spróbujcie zrobić sami w domu tę potrawę. Mój znajomy powiedział, że kugiel poza Przedborzem nie wychodzi. Może dlatego, że on sam jest z Przedborza?

Czerwiec 2024 r,. fot. Paweł Dudek

1294 razy oglądano od początku 1276 razy oglądano dzisiaj


Zobacz podobne artykuły:

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKot rozumie, co do niego mówisz. Mruczki uczą się słów z równą łatwością jak niemowlęta
Następny artykułГладкого звільнили з посади начальника штабу Сил безпілотних систем