W swoim życiu wiele razy jadłem różne odmiany potrawy o nazwie kugiel, ale aby tradycji stało się zadość, musiałem spróbować kugla z Przedborza – miejsca, gdzie to danie jest kultowe.
Czerwiec 2024 r,. fot. Paweł Dudek
Kugiel to potrawa żydowska. Kuchnia jako styl przyrządzania jedzenia nie ma jednak granic, więc kuglem delektują się wszyscy, niezależnie od tego jakiej są narodowości czy wyznawanej religii. Według przedwojennych tradycji w każdym przedborskim domu na stole musiał się znaleźć kugiel. Przyrządzano go z tartych ziemniaków, kawałków wieprzowiny (w wersji żydowskiej były to kawałki gęsiny), jaj, utartej bułki, przypieczonej cebuli, pieprzu i soli. Zmieszane składniki wsadza się do garnka, a garnek do pieca. Piecze się przez wiele godzin. To tak uniwersalna potrawa, że niektórzy sądzą iż można ją jeść na śniadanie, obiad i kolację.
W Przedborzu te tradycje nadal są podtrzymywane. W poszukiwaniu prawdziwego kugla zapytałem mieszkającego tam znajomego, gdzie warto tę potrawę nabyć. Polecił mi on wówczas lokal o nazwie Oberża (ul. Piotrkowska), prowadzony przez pana Michała Imielę. Okazało się, że porcję kugla warto nawet wcześniej zamówić, bo w niedzielę rano może już nic nie być. Ludzie wracający ze mszy wstępują do lokalu, biorą solidne porcje i garnki szybko się opróżniają. Na wielu niedzielnych przedborskich stołach kugiel nadal króluje. Zamówiłem więc ten przysmak, a w umówionym dniu pojawiłem się w Oberży. To ciekawe miejsce, od środka przypomina nieco wnętrze domku myśliwskiego z trofeami upolowanych zwierząt i wielkimi obrazami na ścianach. Jest też dyskotekowa kula i piwo z nalewaka.
Czerwiec 2024 r,. fot. Paweł Dudek
Czerwiec 2024 r,. fot. Paweł Dudek
Zamówiona porcja była przeogromna, a cena przystępna. To jeszcze w ogóle nie świadczy o jakości dania, więc nigdy się tym nie sugerujcie. Mój kugiel zawierał dużo mięsa, a po strukturze było widać, że danie jest całkiem kaloryczne. Przystąpiłem więc do posiłku. Smak dobrze doprawionych startych ziemniaków i mięsa, które „dochodziło” przez dłuższy czas jest niepowtarzalny. Nie da się go porównać ani do placków ziemniaczanych, ani do zapiekanki warzywnej, ani do jakiegoś kebaba, ani do niczego pośrodku. Warto spróbować!
Czerwiec 2024 r,. fot. Paweł Dudek
A jak już zasmakujecie kugla w Oberży, czy w innych miejscach w Przedborzu, to spróbujcie zrobić sami w domu tę potrawę. Mój znajomy powiedział, że kugiel poza Przedborzem nie wychodzi. Może dlatego, że on sam jest z Przedborza?
Czerwiec 2024 r,. fot. Paweł Dudek
Zobacz podobne artykuły:
Zobacz podobne artykuły:
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS