A A+ A++

Konkurs nosił tytuł Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. Organizatorem konkursu była Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.
– My startowaliśmy w kategorii Produkt pochodzenia roślinnego – mówi Danuta Janicka. – Inne kategorie to: Produkt pochodzenia zwierzęcego, Napoje, Potrawy. Jury w regionie stanowili : Etnolog, Technolog Żywności, Kucharz, przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego, Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Tradycyjnego. W Poznaniu odbył się finał konkursu – Smaki Regionów Polagra Food – na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich.

Danuta Janicka prezentuje swoje nagrodzone ciastka (MTP Poznań)

Nasze ciastka produkujemy tradycyjnie. Receptura jest w naszej rodzinie 65 lat-nie zmieniamy jej. Składniki :mąka, masło, orzechy, cukier. Są ręcznie robione. Kruchość zachowują 4 miesiące.
W naszej kategorii bardzo ciekawy produkt to Ciasto Drożdżowe na zakwasie.

W innych kategoriach na uwagę zasługiwały: Miód Pitny Jakościowy Trójniak z 3 letnią fermentacją, karp wędzony z Niemodlina, gołąbki z baranią i zupa wigilijna Siemieniotka z konopi. Trudno wymieniać wszystko: było pachnąco, smakowicie i radośnie. Wszystkie województwa miały swoje stanowiska, to było wydarzenie ogólnopolskie. Towarzyszące imprezy to warsztaty dla dzieci, pokazy gotowania potraw, degustacje… Oj działo się!

Warsztaty dla dzieci

Piekarni serdecznie gratulujemy!

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykuł„Samolot 2023” wylądował w Świdniku
Następny artykułMisje kosmiczne XX wieku: Program Sputnik