Konkurs nosił tytuł Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. Organizatorem konkursu była Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.
– My startowaliśmy w kategorii Produkt pochodzenia roślinnego – mówi Danuta Janicka. – Inne kategorie to: Produkt pochodzenia zwierzęcego, Napoje, Potrawy. Jury w regionie stanowili : Etnolog, Technolog Żywności, Kucharz, przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego, Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Tradycyjnego. W Poznaniu odbył się finał konkursu – Smaki Regionów Polagra Food – na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich.
Nasze ciastka produkujemy tradycyjnie. Receptura jest w naszej rodzinie 65 lat-nie zmieniamy jej. Składniki :mąka, masło, orzechy, cukier. Są ręcznie robione. Kruchość zachowują 4 miesiące.
W naszej kategorii bardzo ciekawy produkt to Ciasto Drożdżowe na zakwasie.
W innych kategoriach na uwagę zasługiwały: Miód Pitny Jakościowy Trójniak z 3 letnią fermentacją, karp wędzony z Niemodlina, gołąbki z baranią i zupa wigilijna Siemieniotka z konopi. Trudno wymieniać wszystko: było pachnąco, smakowicie i radośnie. Wszystkie województwa miały swoje stanowiska, to było wydarzenie ogólnopolskie. Towarzyszące imprezy to warsztaty dla dzieci, pokazy gotowania potraw, degustacje… Oj działo się!
Piekarni serdecznie gratulujemy!
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS