Warsztaty kulinarne, degustacja lokalnych potraw wigilijnych, koncerty i wspólna zabawa – takie atrakcje przygotowano na placu przy Ratuszu w Pajęcznie w ramach Jarmarku Bożonarodzeniowego. W przygotowanie wydarzenia zaangażowali się Urząd Miasta, tamtejszy dom kultury i Lokalna Grupa Działania „Kraina Wielkiego Łuku Warty”
Wystawia się około 12 Kół Gospodyń Wiejskich i stowarzyszeń. W ofercie mają oczywiście dania wigilijne, bo taki był temat przewodni pierwszego naszego spotkania aktywizującego w ramach projektu współpracy, który robimy z czterema innymi LGD z województwa łódzkiego. Jest to jeden z największych projektów współpracy w Polsce i temat przewodni to Wigilia i tradycyjne wigilijne dania. Wiadomo, że Wigilia to dzień poprzedzający takie duże święto, najbardziej magiczne święto Bożego Narodzenia. Nasze panie przygotowały pełną gamę potraw, które możemy degustować za darmo i tak jak powiedziałam już na scenie, mam nadzieję, że mieszkańcy Pajęczna i okolic, którzy zaszczycą nas swoją obecnością i degustacją pewne rzeczy wprowadzą na Wigilię u siebie w domach.
Są tu przede wszystkim nasze lokalne potrawy, barszczyk na rosole z pasztecikami jest przepyszna i kolejna odsłona zupy chrzanowej, nowej zupy chrzanowej krem z białymi warzywami – to potrawa KGW Walków, gmina Osjaków. Super sprawa, bardzo pyszna, polecamy wszystkim.
-mówiły Danuta Kuśnierczyk i Agata Nowak z LGD „Kraina Wielkiego Łuku Warty”.
Swoje potrawy przygotowały m.in. KGW Siemkowice:
Posłuchajcie również:
Gośćmi Radia ZW były Danuta Kuśnierczyk i Agata Nowak z LGD „Kraina Wielkiego Łuku Warty”
Fot. Magdalena Jaroch/Radio ZW
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS