A A+ A++

Noże japońskie – czym są?

Noże japońskie to wyjątkowo precyzyjne i wytrzymałe narzędzia kuchenne, które sprawdzą się zarówno dla amatorów gotowania jak i dla profesjonalnych szefów kuchni. Japoński nóż szefa kuchni to idealne narzędzie o bardzo uniwersalnym zastosowaniu. Sprawdzi się zarówno do filetowania ryb, krojenia mięsa jak i krojenia warzyw czy owoców. 

Japońskie noże kuchenne charakteryzują się…

Główną cechą charakterystyczną japońskich noży kuchennych jest to, że produkowane są one ze stali nierdzewnej wzbogaconej o węgiel. To w połączeniu z procesem produkcji ma ogromny wpływ na ich wytrzymałość. Podczas produkcji istotnym elementem jest hartowanie noży, które odbywa się w lodzie. Po zahartowaniu są one ostrzone, a następnie szlifowane. 

Krojenie nożem japońskim to prawdziwa frajda. Dzięki nim pokroisz w prawdziwie cienkie plasterki warzywa oraz mięso zachowując prostą krawędź tnącą. Dobry nóż kuchenny potrafi prawdziwie ułatwić pracę w kuchni. 

Przed zakupem noża warto przeczytać kilka wskazówek odnośnie ostrzenia noży japońskich gdyż ich konserwacja wymaga pewnej wiedzy i odpowiednich narzędzi.

Doskonałe noże japońskie – jakie są rodzaje?

Noże pochodzące z kraju kwitnącej wiśni to używane na całym świecie akcesoria kuchenne, których ilość i różnorodność zachwyca. Każdy rodzaj noża przeznaczony jest do innego rodzaju prac kuchennych. Podstawowe modele to:

Nóż Santoku

Jest to jeden z najbardziej uniwersalnych modeli, idealny na początek, gdyż dzięki jego pomocy przygotujemy wiele potraw. Jego nazwa to w dosłownym tłumaczeniu trzy cnoty co dowodzi jego wielozadaniowości. Posiada szerokie i stosunkowo długie ostrze, więc idealnie sprawdzi się do krojenia oraz siekania. 

Nóż Usuba

W budowie jest podobny do znanego nam tasaka. Idealnie sprawdzi się do precyzyjnego krojenia warzyw i owoców. Praca z nim jest bardzo komfortowa.

Nóż Gyuto

Podobnie jak nóż Santoku jest bardzo uniwersalnym narzędziem. Jest jednak od niego nieco dłuższy i węższy, a jego brzusiec posiada łukowaty kształt. Natomiast duża precyzja tego noża sprawia, iż można go wykorzystać także do bardziej wymagających zadań – jak obieranie czy wycinanie i oddzielanie mięsa od kości.

Nóż Yanagiba

Posiada długie oraz wąskie ostrze, które posiada przeciwległy płaz. Jest nożem dość sztywnym, więc idealnym do długich cięć bez szarpania.  Taka budowa powoduje, iż ten rodzaj noża doskonale sprawdzi się przy wszelkiego rodzaju krojeniu na plastry (o dowolnej grubości) oraz przy porcjowaniu i filetowaniu mięsa. To właśnie ten rodzaj często wykorzystywany jest do przygotowywania tradycyjnych japońskich potraw takich jak sushi czy sashimi.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułCzęstochowskie Informacje.: Adam Klocek i Juliusz Sętowski laureatami Nagród Marszałka Województwa Śląskiego
Następny artykułNapięta sytuacja w Donbasie. Prorosyjscy separatyści oskarżają Ukraińców