A A+ A++

Ryba fugu, która nieodpowiednio przyrządzona może spowodować śmierć, to prawdziwy przysmak w Japonii. Danie w restauracji potrafi kosztować smakoszy 20 tys. jenów (ok. 500 zł). Teraz wystarczy zalać makaron wrzątkiem i dodać ekstrakt, jak w typowej chińskiej zupce, by cieszyć się przysmakiem. Czy jednak jest to bezpieczne?

Japońska "zupka instant" z trującą rybą fugu. Luksus za niecałe 6 zł
fot. Wirestock Creators / / Shutterstock

Japoński gigant zupek instant Nissin Foods wypuścił właśnie na rynek nowy smak “ryby fugu”, poszerzając i tak już szeroką gamę swoich produktów – podaje CNN News. Danie w styropianowym kubeczku można kupić za 298 jenów (czyli około 6 zł). Esencję fugu skondensowano w paczce oleju, który należy dodać do bazy zupy. Dołączone są także suszone klopsiki z kurczaka, sproszkowane jajko, dymka i ekstrakt z yuzu. Ponieważ rybka nie zazwyczaj łagodny smak, nie staje się dominująca i w tej zupce. Firma na razie nie zdradza, w jaki sposób przygotowywany jest – potencjalnie śmiertelny – aromat. 

Jak na razie, fani spoza Japonii muszą obejść się smakiem. Firma nie planuje sprzedaży instant fugu na zagranicznych rynkach. 

Koncern Nissin został założony w 1958 roku przez Momofuku Ando. Tanie i szybkie w przygotowaniu produkty były odpowiedzią na niedobory żywności, z którymi zmagał się kraj po zakończeniu II Wojny Światowej. Firma w 2023 roku odnotowała przychody w wysokości ponad 732 mld jenów (ok. 4,6 mld dolarów). 

Ryba fugu – najbardziej jadowitym kręgowcem?

Fugu ceniona jest nie tylko w japońskiej branży kulinarnej. Jednak jej narządy, skóra, krew i kości zawierają duże stężenia tetrodotoksyny, czyli silnej trucizny. Tuż po jej spożyciu pojawia się mrowienie wokół ust, zawroty głowy, a następnie drgawki i paraliż oddechowy, który powoduje śmierć. Nic więc dziwnego, że kucharze, by móc marzyć o robieniu z niej dań, muszą trenować dwa lata, zanim zostaną dopuszczeni do egzaminu kwalifikującego. 

Jak stwierdził Departament Rybołówstwa Australii Zachodniej, cytowany przez CNN News, rozdymkowate (a do nich należy fugu) występujące w tropikalnych i subtropikalnych wodach oceanu są drugim najbardziej jadowitym kręgowcem na świecie po złotej żabie, która pochodzi z Kolumbii. 

W 2020 roku na Filipinach zmarły trzy osoby po zjedzeniu rozdymkowej ryby ze baru z grillem. Starsze małżeństwo w Malezji zmarło w zeszłym roku po zjedzeniu fugu kupionej w internecie.

Popkultura i pieniądze w Bankier.pl, czyli seria o finansach “ostatnich stron gazet”. Fakty i plotki pod polewą z tajemnic Poliszynela. Zaglądamy do portfeli sławnych i bogatych, za kulisy głośnych tytułów, pod opakowania najgorętszych produktów. Jakie kwoty stoją za hitami HBO i Netfliksa? Jak Windsorowie monetyzują brytyjskość? Ile kosztuje nocleg w najbardziej nawiedzonym zamku? Czy warto inwestować w Lego? By odpowiedzieć na te i inne pytania, nie zawahamy się zajrzeć nawet na Reddita.

Źródło:
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułOficjalne Rozpoczęcie Wakacji 2024 !
Następny artykułZmarł prof. Jerzy Siepak, Honorowy Obywatel Słubic