A A+ A++

Jakie są zasady peskatarianizmu?

Peskatarianizm dużej mierze opiera się na wykluczeniu z żywienia mięsa czerwonego oraz białego, a zamiast tego potrawy przyrządzane są z warzyw, owoców oraz roślin strączkowych. Co jednak ważne, nie wykluczają spożywania produktów odzwierzęcych, do których możemy zaliczyć jaja, nabiał oraz różne przetwory. Peskatarianie w swojej diecie przewidują miejsce na produkty zbożowe, pestki oraz nasiona, a także wzbogacają potrawy o ryby i owoce morza.

Osoby, które zdecydowały się przejść na taką formą odżywiania, mają jednak pewne restrykcje. Dania nie powinny zawierać wszelakich rodzajów mięs, które pochodzą z ubojni. Nie ma znaczenia, czy jest ono białe, czerwone czy pochodzi z ekologicznej hodowli. Dla peskatarian jest ono zwyczajnie nie do zjedzenia.

Jakie korzyści dla zdrowia płyną ze stosowania diety peskatariańskiej?

Pomimo wykluczenia jednego z głównych źródeł, z którego pochodzi białko, dieta peskatariańska jest dobrze zrównoważona. Stosowanie diety peskatariańskiej może wspomóc w ochronie organizmu przed niedoborem żelaza. Dzięki rybom i owocom morza, które bogate są w ten składnik mineralny, zapobiegamy wystąpieniu symptomów niedokrwistości. O wysokie spożycie tego czynnika w sposób szczególny powinny dbać szczególnie kobiety, których dzienne rekomendowane zapotrzebowanie jest dwa razy większe niż w przypadku mężczyzn.

Peskatarianizm cechuje się również potrawami o zróżnicowanym pochodzeniu białka. Głównymi źródłami tego składnika w diecie są rośliny strączkowe, pestki, orzechy, ziarna zbóż czy nabiał. Takim typem produktów można z łatwością zaspokoić rekomendowane spożycie białka, które dla osób nietrenujących wynosi około 1 gram na kilogram masy ciała na dobę.

Kolejną ważną kwestią przy przechodzeniu na peskatarianizm jest zwiększone przyjmowanie kwasów omega-3, które wykazują szereg prozdrowotnych właściwości dla naszego organizmu. Kwas EPA działa korzystnie na nasz układ sercowo-naczyniowy, z kolei DHA bierze bezpośredni udział w prawidłowym działaniu systemu nerwowego, a także warunkuje prawidłowe widzenie. Rekomendowane dzienne zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe to około 250 miligramów EPA oraz DHA na dobę.

Artykuł sponsorowany Synergiczni
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułWyraźniejsza dezinflacja w Eurolandzie?
Następny artykułNowy rozkład jazdy komunikacji miejskiej w Warszawie na Wielkanoc