A A+ A++

Kasze od wieków stanowią podstawę diety wielu kultur na całym świecie. Dzięki swoim właściwościom odżywczym, bogactwu witamin, minerałów i błonnika, są cenione zarówno przez dietetyków, jak i przez osoby dbające o zdrowie. Jednak osoby z celiakią – chorobą autoimmunologiczną, w której spożycie glutenu prowadzi do uszkodzenia jelit – muszą wyeliminować z diety niektóre produkty. W tym artykule przyjrzymy się, które kasze są wolne od glutenu i mogą być bezpiecznie spożywane przez chorujących na celiakię, a także jakie korzyści zdrowotne niesie ze sobą ich włączenie do diety.

Celiakia – czym jest uczulenie na gluten?

Celiakia jest przewlekłą chorobą autoimmunologiczną, w której organizm nieprawidłowo reaguje na gluten – białko występujące w zbożach takich jak pszenica, jęczmień i żyto. Gdy osoba z celiakią spożywa gluten, jej układ odpornościowy atakuje błonę śluzową jelita cienkiego. Powoduje uszkodzenie kosmków jelitowych odpowiedzialnych za wchłanianie składników odżywczych. W konsekwencji u chorego występuje niedożywienia i pojawiają się różne objawy, takie jak biegunka, bóle brzucha, utrata masy ciała, zmęczenie oraz z czasem poważniejszych komplikacji.

Jaką kaszę powinny wybrać osoby uczulone na gluten? 

Kasze bezglutenowe dostarczają organizmowi różnorodnych składników odżywczych, witamin i minerałów. Z tego powodu osoby bez celiakii również mogą skorzystać z ich dobroczynnych właściwości. Te naturalne produkty wspomagają funkcjonowanie całego organizmu, a zwłaszcza są korzystne dla osób z różnymi nietolerancjami pokarmowymi. 

Kasza gryczana – bogactwo białka i minerałów 

Kasza gryczana z nasion gryki z powodzeniem zaspokoi nawet największy głód, dzięki dużej zawartości białka. Wzmacnia naczynia krwionośne, a także wspomaga odporność organizmu i reguluje poziom insuliny. Zawarte w niej witaminy i minerały, takie jak potas, kwas foliowy, magnez czy żelazo, skutecznie uzupełniają wszelkie niedobory. Kasza gryczana, ze względu na swoją lekkość i niską zawartość tłuszczu, jest łatwo przyswajalna. Wspomaga procesy odchudzania dzięki obecności błonnika pokarmowego, który oczyszcza jelita i reguluje procesy trawienne. Z tego względu chętnie wybierana jest przez osoby, które chcą pozbyć się kilku zbędnych kilogramów. 

Kasza owsiana – nieocenione właściwości zdrowotne 

Kasza owsiana pozyskiwana jest z ziaren owsa, jednak mimo wielu wartościowych składników jest mniej popularna niż gryczana czy jaglana. To produkt pozbawiony glutenu, natomiast dostarcza organizmowi węglowodany złożone, białka, antyoksydanty, fosfor, cynk i magnez. Zawarty w niej błonnik spowalnia wchłanianie tłuszczów i obniża poziom cukru we krwi. Ze względu na swój lekko orzechowy smak, często używa się jej jako farsz do różnych potraw. Dobrze smakuje z różnymi rodzajami warzyw i serów. 

Kasza jaglana – królowa wszystkich kasz

Kasza jaglana to królowa wszystkich kasz, ponieważ zachwyca swoimi wyjątkowymi wartościami odżywczymi. Jest zdrowa i bardzo pożywna, ponieważ zawiera dużo białka i błonnika pokarmowego. Pozyskuje się ją z ziaren prosa, które dostarczają organizmowi lecytynę. Wspomaga koncentrację i pomaga w trawieniu tłuszczów, dzięki temu czujemy się lekko po posiłku. Warto także zaznaczyć, że kasza jaglana neutralizuje poziom kwasów, więc po jedzeniu nie doświadczamy żadnych dolegliwości ze strony układu trawiennego. 

Warto przejrzeć przepisy i włączyć kaszę jaglaną ze sklepu Promienie Słońca do swojej diety. Dostarczy ona organizmowi krzemu, potasu, wapnia, witamin B i E. Jej spożywanie w różnych posiłkach poprawia kondycję włosów i paznokci, ale także reguluje poziom złego cholesterolu. Kasza jaglana jest wyjątkowo uniwersalna – można z niej przygotować śniadania na słodko, pyszne desery lub dania obiadowe na słono. Przepisów zarówno w Internecie, jak i w książkach kucharskich jest naprawdę sporo. 

Kasza kukurydziana – idealna dla dzieci i dorosłych 

Kasza kukurydziana powstaje z ziaren kukurydzy i jest idealnym produktem dla osób chorych na celiakię. Dzięki zawartości luteiny wspomaga wzrok. Witaminy E i PP, selen oraz antyoksydanty chronią komórki przed wolnymi rodnikami. Kasza kukurydziana jest doskonałą alternatywą dla kaszy manny, dlatego można ją bezpiecznie podawać dzieciom z nietolerancją glutenu. Możemy ją wykorzystywać jako dodatek do dań na słodko, które uwielbiają maluchy, ale też jako panierka do ryb i mięsa czy zagęszczenie do zup. Dzięki wysokiej zawartości węglowodanów stanowi doskonałe źródło energii, a po zagotowaniu z mlekiem oraz w połączeniu z miodem i tanimi bakaliami ze sklepu Promienie Słońca tworzy pyszny i pożywny deser bez glutenu. 

Komosa ryżowa – złoto Inków na telerzu

Komosa ryżowa nazywana złotem Inków dostarcza białka z wszystkimi aminokwasami egzogennymi, dlatego jest idealnym zamiennikiem mięsa w dietach roślinnych. Łatwo się trawi, więc polecana jest osobom z delikatnym żołądkiem i problemami jelitowymi. Komosa jest bogata w magnez, fosfor i witaminy z grupy B. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu daje uczucie sytości na długo i pomaga w walce z otyłością. Biała komosa jest miękka po ugotowaniu, a czerwone i czarne odmiany pozostają chrupkie i idealnie nadają się do sałatek. 

Jakie kasze posiadają gluten? 

Kuskus, kasza manna, wszelkiego rodzaju odmiany kaszy jęczmiennej, kasza orkiszowa i bulgur zawierają gluten. Osoby z nietolerancjami pokarmowymi, a zwłaszcza cierpiące na celiakię, muszą wykluczyć te produkty ze swojej diety. Kasze te, mimo swoich cennych wartości odżywczych, mogą powodować poważne problemy zdrowotne u osób z nietolerancją glutenu.

Bibiografia:

1. “Celiakia. Życie bez glutenu”, D. Musiałowska, Feeria

tekst płatny

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułMDK Opoczno zaprasza na warsztaty gitarowe
Następny artykułRasistowska afera z udziałem reprezentantów Argentyny. Kpili z czarnoskórych Francuzów