A A+ A++
ot.pixabay

Kalendarz grzybiarza

W kalendarzach wrzesień, a to oznacza, że rozpoczynamy sezon na grzyby. W naszych lasach pojawia się większość popularnych gatunków m.in. podgrzybki, maślaki czy kurki. Jakie grzyby jeszcze znajdziesz w lesie? Sprawdź poniższy kalendarz grzybiarza:

Kalendarz grzybiarza

Jak przygotować się do wyprawy na grzyby?

Na grzybobranie najlepiej wybrać się z samego rana, kiedy las budzi się do życia, w ściółce można znaleźć najświeższe okazy. Wrześniowe poranki są chłodne i mogą pojawiać się pierwsze przymrozki, dlatego warto pamiętać o ciepłym ubraniu oraz nieprzemakalnym obuwiu i termosie z ciepłym napojem. Podczas grzybobrania nie może zabraknąć także wiklinowego koszyka oraz niewielkiego nożyka, który pomoże w wycinaniu grzybów.

 Jak co roku, Ministerstwo Środowiska wraz z Inspektorem Sanitarnym i Lasami Państwowymi przypominają, by zbierać wyłącznie znane i świeże grzyby.

Co zrobić z zebranymi grzybami?

Grzyby to produkty, które lubimy zbierać oraz jeść – niestety występują one sezonowo i szybko się psują. Warto wiedzieć, w jaki sposób można je przechować, aby zachowały one swoją świeżość. Podpowiadamy co zrobić z tym leśnym przysmakiem.

  • Przechowywanie – Grzyby trzeba je przechowywać z niskiej temperaturze, najlepiej w lodówce. Czym większy okaz tym krótszy czas jego przechowywania. Najtrwalszymi są grzyby małe. Wszystkie jednak wymagają odpowiednio jak najszybszego przetworzenia.
  • Mrożenie – czyli najpopularniejsza metoda przechowywania. Przed zamrożeniem grzyby należy obmyć zimną wodą, zblanszować (sparzyć wrzątkiem), po wystudzeniu włożyć do zamrażalnika. Zamrożone możemy przełożyć do pojemnika. Zdarzają się jednak takie gatunki np. Kurki, które przed zamrożeniem trzeba obgotować, aby uniknąć gorzkiego smaku.
  • Smażenie na maśle – w taki sposób możemy przechowywać grzyby na krótszy czasu. Podsmażone i przełożone do słoika możemy trzymać nawet kilka dni.
  • Suszenie – najlepiej suszyć borowiki, podgrzybki czy kozaki. Suszyć możemy na słońcu w piekarniku lub za pomocą specjalnej suszarki.
    Przed suszeniem grzyby należy dokładnie oczyścić, bez użycia wody. Możemy je rozłożyć na materiale lub powiesić na nitkach. Ususzony grzyb powinien być elastyczny, zachować lekką łamliwość.

Co robić w razie zatrucia grzybami?

Objawy po zatruciu grzybami pojawiają się nawet po kilku lub kilkunastu godzinach od ich zjedzenia. Jeśli pojawiają się u ciebie, niezwłocznie powinieneś zawiadomić pomoc lekarską, bądź udać się do szpitala. Czekając na pomoc medyczną, możesz sprowokować wymioty.

Jeśli do 24 godzin po spożyciu grzybów zaobserwowałeś przynajmniej jeden z poniższych objawów, zadzwoń pod nr 112 i wezwij jak najszybciej pomoc:

  • pobudzenie
  • zwężenie źrenic
  • zaburzenia widzenia
  • silne skurcze lub drgawki
  • halucynacje
  • zawroty głowy
  • ślinotok
  • podwyższona temperatura
  • silne pragnienie
  • ogólne złe samopoczucie
  • zmniejszenie ilości oddawanego moczu
  • wymioty
  • biegunka
  • nudności
  • bóle brzucha

fot. Ministerstwo Zdrowia

Czytaj także:

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułDwa podobne zaginięcia młodych w Warszawie jedno po drugim. Rodziny nie wierzą, że to samobójstwa
Następny artykułDla naszych Czytel­ni­ków – podsu­mo­wanie sierpnia