Przed nami sezon grillowy. Na ruszcie nie może zabraknąć żeberek. W dyskontach znajdziemy zafoliowane i zamarynowane mięso, które wystarczy po prostu upiec. Jednak zdecydowanie lepszym pomysłem jest kupienie żeberek na wagę w sprawdzonym sklepie mięsnym. Czym powinniśmy się kierować, wybierając żeberka?
Warto zwrócić uwagę na ich kolor, który powinien być jasnoróżowy, a mięso powinno być sprężyste.Świeże żeberka po obróbce termicznej będą delikatne. Należy również zwrócić uwagę na to, czy żeberka mają bardzo dużo przerostów tłuszczowych na górnej warstwie i ile mięsa jest pomiędzy żebrami.
Przygotowanie żeberek jest bardzo proste. Wystarczy dzień wcześniej natrzeć mięso marynatą, potem położyć na grillu i delektować się wspaniałym smakiem.
Zobacz też: Tzatziki – grecki sos do grillowanych mięs
Przygotowanie: w misce wymieszaj miód, colę, keczup i przyprawy. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Żeberka umyj, oczyść i pokrój na kawałki z jedną kostką. Włóż je do naczynia z marynatą i dokładnie natrzyj. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 6 godzin. Na godzinę przed pieczeniem wyjmij żeberka z lodówki. Zamarynowane żeberka ułóż na rozgrzanym grillu i piecze z obu stron, aż mięso będzie odchodziło od kości.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS