A A+ A++

Malinowa chmurka to przepyszne ciasto na kruchym spodzie, z lekko kwaśnymi owocami i słodką pianką. Dopełnieniem całości jest chrupiąca beza na samym wierzchu. Po prostu rozpływa się w ustach! Mamy dobrą wiadomość – aby je zrobić, potrzebujesz tylko kilku łatwo dostępnych składników i nieco wolnego czasu. Wypróbuj nasz przepis już dzisiaj i spraw sobie chwilę słodkiej przyjemności!

d3hk7by

Czym jest Malinowa Chmurka?

Ciasto o tej bajecznej nazwie jest lekkie, puszyste i rzeczywiście wyglądem przypomina malinową chmurkę. Podstawę oczywiście stanowią maliny, dlatego najczęściej zajadamy się nim lecie, ale bez obaw – możesz upiec je przez cały rok, wykorzystując z równie dobrym skutkiem maliny mrożone.

Malinowa Chmurka ma kruchy spód, nad którym unosi się galaretka z malin, tuż nad nią masa śmietankowa, a na samej górze wieńcząca całość migdałowa beza. Do zrobienia jej potrzebujesz około 4 godzin, a składniki dostaniesz w każdym sklepie. Zatem do dzieła!

d3hk7by

Malinowa chmurka – przepis

Składniki, których potrzebujesz:

Na ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej;
  • 3 żółtka;
  • 100 g masła;
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 30 g cukru pudru.

d3hk7by

Na galaretkę malinową:

  • 1 l gorącej wody;
  • 0,5 kg malin;
  • 3 opakowania galaretki malinowej.

Na masę śmietankową:

  • 250 g serka mascarpone;
  • 500 ml śmietany 36 proc.;
  • 3 łyżki cukru pudru.

d3hk7by

  • 0,75 szklanki cukru;
  • 3 białka;
  • 5 łyżek migdałów w płatkach
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

1. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodajemy masło pokrojone na kawałki, żółtka i zagniatamy ciasto.

d3hk7by

2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy na to ciasto i wstawiamy do lodówki na pół godziny.

3. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni z funkcją grzania góra – dół i pieczemy ciasto przez następnych 20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

4. Wszystkie opakowania galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy, aby przestygły. Następnie do nadal płynnej galaretki dodajemy maliny i znów odstawiamy. Gdy galaretka zacznie zastygać, wykładamy ją na upieczone ciasto i wstawiamy całość do lodówki, aby galaretka zupełnie stężała.

5. Do miski wlewamy śmietanę, miksujemy. Stopniowo dodajemy do niej, nie przerywając miksowania, cukier puder, oraz w kilku porcjach serek mascarpone. Następnie miksujemy wszystko razem, do powstania kremu o gładkiej konsystencji i wykładamy go na galaretkę.

d3hk7by

6. Oddzielamy białka od żółtek i wlewamy same białka do miski. Solimy i ubijamy mikserem. Gdy białka zaczną się pienić, w kilku etapach posypujemy cukrem i ubijamy, aż powstanie gęsta piana. Następnie dosypujemy mąkę ziemniaczaną i znów miksujemy. Pianę ubitą z białek wykładamy na papier do pieczenia, wierzch zaś posypujemy płatkami migdałowymi.

7. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 130 stopni z funkcją termoobiegu. Pieczemy przez 65 minut, po czym odstawiamy do wystudzenia. Następnie układamy gotową bezę, jako ostatnią warstwę, na cieście.

8. Odstawiamy Malinową Chmurkę na 2 godziny do lodówki i gotowe.

Smacznego!

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPremiera pierwszej od 2016 roku płyty Alicii Keys
Następny artykułJustin Bieber i Chance The Rapper w duecie “Holy”