Pieczone ziemniaczki to dziecinnie proste w przygotowaniu, smaczne i zdrowe danie. Jakich przypraw użyć do ich przygotowani? Co zrobić, aby były idealne w smaku, chrupiące z wierzchu i miękkie w środku? Przedstawiamy triki, dzięki którym ziemniaki z piekarnika będą obłędnie pyszne.
Pieczone ziemniaki to doskonały dodatek do obiadu, dań mięsnych, rybnych, potraw z grilla, ale również wiele osób uwielbia jeść je solo, z dodatkiem śmietanki i surówki. To niewątpliwie jedno z najprostszych, najtańszych w przygotowaniu, a jednocześnie odżywczych dań. Zanim jednak przystąpisz do ich przygotowania, warto wiedzieć, jaką wybrać odmianę. Najlepiej zakupić ziemniaki typu B, które najbardziej polecane są do opiekania. Najpopularniejszymi odmianami do pieczenia są:
- Irys
- Irga
- Gala
Podczas pieczenia ziemniaków duże znaczenie ma temperatura. W przypadku ziemniaków surowych powinno być to 180-200 st. C. Czas pieczenia w tej temperaturze wynosi około 30 minut – do momentu zarumienienia. Ziemniaki powinny być miękkie w środku i złociste z wierzchu.
Zobacz też: Po tych dodatkach do ziemniaków tyjemy. Sprawdź, czego lepiej unikać
Podczas doprawiania ziemniaków do piekarnika można użyć gotowej mieszanki przypraw lub też posypać je:
- tymiankiem
- rozmarynem
- majerankiem
- odrobiną gałki muszkatołowej
- czosnkiem granulowanym
- solą oraz pieprzem
W piekarniku upiec można zarówno surowe ziemniaki jak i te wcześniej podgotowane. W przypadku surowych należy pokroić je na mniejsze kawałki i ustawić wyższą temperaturę.
Czytaj również: Ziemniaki. Myślisz, że wiesz o nich wszystko? Sprawdź!
Pieczenie podgotowanych ziemniaków będzie mniej czasochłonne. W tym celu pokrojone warzywa należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, skropić olejem, posypać przyprawami i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na około 20 minut.
Ziemniaki można również upiec w mundurkach. Zanim włożysz je do piekarnika pamiętaj o dokładnym wyszorowaniu skórki – najlepiej przy użyciu szczoteczki. Gdy będą już czyste:
- ułóż każdego ziemniaka na kawałku folii aluminiowej, posyp solą i dodaj ł … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS