A A+ A++

Pieczone ziemniaczki to dziecinnie proste w przygotowaniu, smaczne i zdrowe danie. Jakich przypraw użyć do ich przygotowani? Co zrobić, aby były idealne w smaku, chrupiące z wierzchu i miękkie w środku? Przedstawiamy triki, dzięki którym ziemniaki z piekarnika będą obłędnie pyszne.

Jakie ziemniaki do pieczenia?

Pieczone ziemniaki to doskonały dodatek do obiadu, dań mięsnych, rybnych, potraw z grilla, ale również wiele osób uwielbia jeść je solo, z dodatkiem śmietanki i surówki. To niewątpliwie jedno z najprostszych, najtańszych w przygotowaniu, a jednocześnie odżywczych dań. Zanim jednak przystąpisz do ich przygotowania, warto wiedzieć, jaką wybrać odmianę. Najlepiej zakupić ziemniaki typu B, które najbardziej polecane są do opiekania. Najpopularniejszymi odmianami do pieczenia są:

  • Irys
  • Irga
  • Gala

Ziemniaki z piekarnika – jaka temperatura będzie idealna?

Podczas pieczenia ziemniaków duże znaczenie ma temperatura. W przypadku ziemniaków surowych powinno być to 180-200 st. C. Czas pieczenia w tej temperaturze wynosi około 30 minut – do momentu zarumienienia. Ziemniaki powinny być miękkie w środku i złociste z wierzchu.  

Zobacz też: Po tych dodatkach do ziemniaków tyjemy. Sprawdź, czego lepiej unikać

Dodatki i przyprawy do ziemniaków z piekarnika

Podczas doprawiania ziemniaków do piekarnika można użyć gotowej mieszanki przypraw lub też posypać je:

  • tymiankiem
  • rozmarynem
  • majerankiem
  • odrobiną gałki muszkatołowej
  • czosnkiem granulowanym
  • solą oraz pieprzem

Chrupiące ziemniaki z piekarnika bez gotowania

W piekarniku upiec można zarówno surowe ziemniaki jak i te wcześniej podgotowane. W przypadku surowych należy pokroić je na mniejsze kawałki i ustawić wyższą temperaturę.

Czytaj również: Ziemniaki. Myślisz, że wiesz o nich wszystko? Sprawdź!

Ugotowane ziemniaki z piekarnika

Pieczenie podgotowanych ziemniaków będzie mniej czasochłonne. W tym celu pokrojone warzywa należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, skropić olejem, posypać przyprawami i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na około 20 minut.

Pieczone ziemniaki w piekarniku w mundurkach

Ziemniaki można również upiec w mundurkach. Zanim włożysz je do piekarnika pamiętaj o dokładnym wyszorowaniu skórki – najlepiej przy użyciu szczoteczki. Gdy będą już czyste:

  • ułóż każdego ziemniaka na kawałku folii aluminiowej, posyp solą i dodaj ł … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułAndrzej Sołtysik i jego żona zdecydowali o komunii syna. Wyjaśnili powody
Następny artykułKolejny most w powiecie legnickim wróci do dawnej świetności