Już na wstępie trzeba nadmienić, że praca roastera jest taką samą pracą, jak każda inna. Nie oznacza to, że bycie specjalistą ds. palenia kawy (bo tym zajmuje się roaster) jest pracą dla każdego. Także i w tym przypadku trzeba posiadać odpowiednie doświadczenie, predyspozycje, a nawet umiejętności. Nic w tym dziwnego, skoro miejsce pracy roastera, czyli palarnia kawy, jest środowiskiem dość wymagającym.
Jak zacząć pracę roastera?
Choć praca roastera jest pracą jak każda inna, to znalezienie wolnego etatu np. w palarni kawy jest dość trudne. Dlatego warto w tym celu analizować zawartość forów związanych z branżą kawową. Można też skontaktować się z osobami, które prowadzą taką palarnię. Ciekawą i dość często praktykowaną metodą na znalezienie pracy w tej branży jest skorzystanie z kursów i szkoleń. W trakcie ich trwania można dość łatwo poznać osoby, które szukają specjalistów w tej branży. Niestety, większość prowadzonych w Polsce kursów jest na znacznie niższym poziomie, niż te, które są dostępne za granicą.
Kwalifikacje – czy trzeba je mieć?
Na szczęście praca roastera nie wymaga specjalistycznych kwalifikacji. Owszem, można korzystać z tematycznych szkoleń bądź kursów, ale są one raczej wsparciem na drodze samodoskonalenia się, niż bramą do zdobycia wymarzonego zawodu. Osoby chcące pracować na tym stanowisku, powinny mieć raczej ściśle określone predyspozycje i cechy osobowości. Na tym stanowisku sprawdzą się przede wszystkim osoby skrupulatne, dokładne, sumienne, a nawet w pewnym stopniu pedantyczne. Istotnym atutem jest też posiadanie wyostrzonych zmysłów węchu, wzroku, smaku i słuchu.
Jak stać się dobrym roasterem?
W Polsce istnieje niewiele szkół, które mogą wykształcić naprawdę dobrych roasterów. Dlatego większość palarni kawy szuka osób do przyuczenia. Wyjątkiem jest sytuacja, gdy np. doświadczony i wykwalifikowany roaster przechodzi z jednej palarni do drugiej. Trzeba jednak podkreślić, że takie sytuacje należą do rzadkości. Dlatego dobry roaster stale doskonali się w swojej pracy, zdobywając coraz to większe doświadczenie. Na samym początku jego mentorami są osoby pracujące w palarni. Jeśli jednak roaster chce się dalej doskonalić, to musi skorzystać z profesjonalnych, certyfikowanych zajęć, organizowanych najczęściej za granicą.
Co należy do obowiązków roastera?
Palenie kawy, jest tak naprawdę bardzo wymagającym i czasochłonnym zadaniem. Do obowiązków roastera należy przygotowanie pieca, opróżnienie zbiornika na łuskę pergaminową, a także jego odpowiednie rozgrzanie. Piec przed pierwszym paleniem musi być dokładnie oczyszczony, gdyż od tego zależy smak i jakość wypalanej kawy. Warto też w międzyczasie zapoznać się z planem paleń, którego przebieg będzie utożsamiany z aktualnymi zamówieniami. Roaster musi też przewieźć surową kawę z magazynu do tzw. surowca, a także skontrolować jego zawartość. Może się bowiem okazać, że dana partia kawy (np. kawa speciality) jest zepsuta lub pełna zanieczyszczeń.
Formalizacja pracy
Należy podkreślić, że praca roastera to nie tylko określony zakres czynności fizycznych. Osoba ta musi również zostać zaznajomiona z etykietami, numerami partii, a także z całą dokumentacją, która towarzyszy procesowi palenia. Każda palarnia kawy wyposażona jest również w specjalny system komputerowy, którego zadaniem jest ewidencja poszczególnych paleń. Jego obsługa również należy do obowiązków roastera. Na koniec osoba ta musi skonsultować wszystko z działem sprzedaży i kompletować zamówienia.
Materiał zewnętrzny
Napisany dnia: 24.02.2022, 09:30
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS