Dzisiaj, 29 sierpnia (14:14)
Wekowanie to świetny sposób na przedłużenie żywotności produktów spożywczych, w szczególności mięsnych. Wydaje się być skomplikowanych procesem, jednak wbrew pozorom to nic trudnego. Jak samodzielnie zawekować mięso do słoików? Przedstawiamy kilka cennych wskazówek.
Wekowanie to proces pasteryzacji żywności, świetny sposób na przedłużenie przydatności do spożycia wielu gotowych potraw czy przetworów. Wekowanie polega na konserwowaniu żywności poprzez gotowanie ich w słoikach z wieczkiem oraz gumową uszczelką. Wekowanie jest szczególnie przydatne wtedy, gdy brakuje czasu na przygotowanie obiadu lub podczas wakacyjnego wyjazdu. Wystarczy sięgnąć po słoik gotowego sosu czy mięsnych klopsików, by w kilka minut przyrządzić konkretne danie. Tyndalizacja to też rewelacyjny sposób na zakonserwowanie żywności, która została np. po świętach. Jak się zabrać za wekowanie mięsa i na co zwrócić uwagę?
Czytaj również: Jak zrobić mięso w słoiku?
- Najpierw należy przygotować mięso, które chcemy zawekować – mogą to być na przykład polędwiczki w sosie, galareta mięsna czy klopsiki. Istotne są dwa elementy: mięso i zalewa. Jeśli chcemy zawekować resztki pieczeni bez sosu, możemy zalać je bulionem.
- Kolejnym krokiem jest wyparzanie słoików i nakrętek. Naczynia nie powinny być w żadnym przypadku uszkodzone ani wyszczerbione.
- Następnie należy umieścić w słoiku kawałki mięsa i zalać sosem bądź inną zalewą, zostawiając kilka centymetrów wolnej przestrzeni pod nakrętką.
- Należy przetrzeć słoiki jeśli zostały ubrudzone – to ważne, bo gwint słoika oraz nakrętka muszą być czyste i suche. Dodatkowo można przetrzeć te miejsca spirytusem, aby mieć pewność, że powierzchnia została dob … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS