A A+ A++

Kawa – niezwykle aromatyczny napój, który bardzo często towarzyszy nam o poranku. Pomaga wybudzić się z letargu i nabrać energii na cały dzień. Nie jest jednak tajemnicą, że zaparzenie idealnej kawy nie należy do najłatwiejszych, zwłaszcza gdy nie dysponujemy np. ekspresem ciśnieniowym. Co ważne, i bez niego można przyrządzić idealną kawę, która zachwyci niejednego jej smakosza. Zatem jakie triki w parzeniu kawy mielonej warto poznać i codziennie stosować? Prezentujemy kilka z nich.

Parzenie kawy – wybór odpowiedniego produktu

Nawet najlepsza technika parzenia kawy nie pomoże w przygotowaniu idealnego napoju, gdy jakość kawy mielonej nie będzie stała na wysokim poziomie. Dlatego też warto więcej uwagi poświęcić etykiecie produktu i informacjom, które są w niej zawarte. Bardzo ważnym czynnikiem okazuje się kraj pochodzenia. Dobrą sławą cieszą się kawy pochodzące z rejonów Ameryki Środkowej i Południowej – Brazylii, Peru, Hondurasu czy Kostaryki. Warto też zainwestować w kawę z Etiopii.

Nie bez znaczenia okazuje się również poziom kwasowości, body kawy, jak również rodzaj ziaren. Ogromną popularnością cieszy się Arabica, która wyróżnia się intensywnym smakiem i aromatem. Producenci bardzo często mieszają ją z Robustą, która ma nieco płytsze walory smakowe, ale w wspólnie z Arabicą tworzą wyjątkowy duet. Warto zaglądać na kawa sklep internetowy i wypróbować kilka jakościowych propozycji.

Parzenie kawy przelewowej w domu

Jak uniknąć tradycyjnego parzenia kawy w kubku, gdzie osiadające fusy często zabierają całą radość z rytuału picia tego drogocennego napoju? Wbrew pozorom wcale nie trzeba inwestować w ekspres przelewowy, ponieważ jego dobrym zamiennikiem okazuje się plastikowy dripper. Podobny sprzęt nie kosztuje dużo, bo zaledwie kilkanaście złotych, a może zdziałać prawdziwe cuda. Można też zainwestować w nieco droższe rozwiązania jak ceramiczne czy szklane. Kawa zaparzona w dripperze ma swój niesamowity aromat, dzięki któremu już nigdy więcej nie pomyślimy o wsypaniu kawy bezpośrednio do kubka i zalania jej wrzątkiem. Więcej informacji o tej technice można przeczytać w serwisie Polski Portal.

Parzenie kawy w kawiarce

Alternatywą dla drippera może być również tradycyjna kawiarka, która maksymalnie upraszcza i skraca proces parzenia aromatycznej kawy w domu i to bez profesjonalnego ekspresu. Kawiarki dostępne na rynku występują w różnych rozmiarach, dzięki czemu można swobodnie wybrać model dopasowanych do naszych potrzeb. Należy jednak pamiętać, aby urządzenia zbyt długo nie trzymać na ogniu – kawa stanie się wtedy gorzka i straci swoje walory smakowe. Więcej o parzeniu kawy przeczytasz na portalu Polskie Newsy.

Artykuł zewnętrzny

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPrzerwa w dostawie wody na ul. Witosa
Następny artykułUtrudnienia na trasie kolejowej Lubin-Legnica