Jak zabezpieczyć się przed ptasią grypą?
13.01.2023
autor: UM Łęczyca (mk3)
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Łęczycy informuje o zabezpieczeniu przed wirusem ptasiej grypy. Wirus ptasiej grypy rzadko powoduje zakażenie u ludzi, jej głównym rezerwuarem jest drób oraz dzikie zwierzęta, takie jak gołębie oraz kaczki i gęsi. Warto jednak wiedzieć jak wirus się rozprzestrzenia i jakie objawy powoduje.Wirus ptasiej grypy może rozprzestrzeniać się w powietrzu a także poprzez nawozy. Źródłem możliwego zakażenia oprócz wody, może być również skażona pasza oraz niezdezynfekowana odzież robocza i sprzęt oraz zanieczyszczone środki transportu. Wirus ptasiej grypy ginie powyżej 70 stopni Celsjusza, dlatego nie należy obawiać się jedzenia gotowanego/ smażonego drobiu czy jaj.
Gdy jednak dojdzie do zakażenia, to grypa przebiega o wiele ciężej od „klasycznej” ludzkiej grypy. Sporadycznie obserwuje się następujący przebieg choroby: gorączka, ból gardła, kaszel, bóle mięśni, stawów, zapalenie spojówek, biegunka, wymioty. Następnie może pojawić się wirusowe zapalenie płuc, w wyniku którego dochodzi do ostrej niewydolności oddechowej. W przypadku podejrzenie u siebie zachorowania na ptasią grypę należy niezwłocznie zgłosić się do lekarza POZ.
JAK ZABEZPIECZYĆ PRZED PTASIĄ GRYPĄ?
1. Unikaj kontaktu z jakimkolwiek ptactwem nie zależnie od stanu jego zdrowia — unikaj miejsc, gdzie występują duże skupiska ptactwa, czyli ferm, kurników, stad gołębi na placach.
2. Nie ma konieczności rezygnowania z mięsa drobiowego oraz jajek, ponieważ wirus ptasiej grypy ulega zniszczeniu w obróbce termicznej w temperaturze powyżej 700C.
3. Na polskim rynku dostępny jest preparat stosowany u chorych ze zdiagnozowaną ptasią grypą i rekomendowany przez WHO, który może przepisać medyk.
4. W przypadku konieczności kontaktu z ptakami, np. w gospodarstwie — zawsze pamiętaj o używaniu jednorazowych rękawiczek ochronnych.
5. Pamiętaj, aby po każdym jednorazowym kontakcie z ptactwem umyć ręce.
6. Staraj się unikać spożywania surowych jajek.
7. Wszystkie przedmioty, które wcześniej miały kontakt z surowym mięsem, np. deska do krojenia, noże czy talerze — powinny być dokładnie umyte za pomocą detergentów. Zamrożenie mięsa nie spowoduje zniszczenia wirusa ptasiej grypy.
8. Produkty takie jak: mięso drobiowe czy jajka należy trzymać w dobrze zamkniętym opakowaniu, tak aby nie miały’ styczności z innymi produktami.
9. Należy zadbać o to, aby dzieci nie przebywały w miejscach, w których znajdują się duże skupiska ptactwa, np. fermy drobiu.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS