A A+ A++

Jedyny w swoim rodzaju smak. Taki jest właśnie syrop klonowy. Jego smaku nie da się pomylić z żadnym innym. Oprócz walorów kulinarnych jest on również zdrowy, ponieważ dostarcza organizmowi wiele witamin i minerałów. Tak więc, można połączyć przyjemne z pożytecznym. Najbardziej popularny jest na nowym kontynencie, w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. A wywodzi się jeszcze z czasów przedkolonialnych. Wytwarzali go rdzenni mieszkańcy Ameryki – Indianie. Nie bez przyczyny jest nazywany kanadyjskim płynnym złotem. Uzyskanie naturalnego syropu klonowego jest dość skomplikowane. Najpierw z drzewa klonu, przynajmniej 30-letniego wydobywa się sok. Wczesną wiosną wwierca się w klonowy pień metalowy kranik. Po odparowaniu wody z soku uzyskuje się gęsty, słodki syrop. Do produkcji wykorzystuje się głównie gatunki klonu cukrowego, srebrzystego, czerwonego i czarnego.

Jakie są właściwości syropu klonowego?

Syrop klonowy, taki jak np. https://ekoaleja.eu/Plynne-kanadyjskie-zloto-czy-syrop-klonowy-jest-zdrowy-blog-pol-1595546000.html posiada bogactwo składników odżywczych, m.in. cynku. Wykazuje działanie prozdrowotne i jest wartościowym zamiennikiem cukru. Dodatkowo ma niezwykłe właściwości bakteriobójcze oraz wspomagające pracę wątroby. W syropie klonowym znajdują się takie wartościowe substancje jak:

  • wapń,
  • żelazo,
  • magnez,
  • potas,
  • sód,
  • mangan,
  • ryboflawina (wit. B2)

Zastosowanie syropu klonowego w kuchni.

Syrop klonowy jest bardzo ceniony pod względem kulinarnym m.in. dlatego, że ten jasny słodzi bez zmieniania smaku potrawy. Istnieją różne rodzaje syropu klonowego, którego smak wynika m.in. z wieku drzewa oraz czasu odparowywania. Syrop jasny ma bardzo delikatny smak, ciemniejszy charakteryzuje się intensywnym smakiem, a ciemny jest bardzo wyrazisty. Ciemny syrop klonowy idealnie nadaje się do gotowania i pieczenia. Najbardziej znany jest, jako dodatek do pancake’ów. Równie często spotyka się go w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Sprawdza się, jako świetny dodatek lub składnik:

  • naleśników, gofrów oraz grzanek,
  • lodów, jogurtów, owoców, owsianek, musli i koktajli,
  • do pieczenia ciast i ciastek,
  • herbat, kaw oraz innych gorących napojów,
  • cukierków i lizaków,
  • dresingów do sałatek, sosów oraz marynat do mięs,
  • wytrawnych dań z ryżem lub makaronem oraz zup.

Jak widać syrop klonowy może zostać zastosowany w praktycznie każdej potrawie. Jest zdecydowanie lepszym zamiennikiem dla cukru białego i brązowego, ponieważ ma mniej kalorii, a dużo więcej składników odżywczych. Jest zdecydowanie jednym z najzdrowszych, dostępnych na rynku słodzików i wybawieniem dla osób uwielbiających słodycze.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułWspółczesny modernizm. Luksusowy apartament w sercu Gdyni
Następny artykułNie ma urlopu od obowiązków poselskich? CIS wyjaśnia