A A+ A++

Suszone grzyby są składnikiem wielu tradycyjnych wigilijnych potraw takich, jak zupa grzybowa, uszka, barszcz, kapusta z grzybami czy pierogi z kapustą i grzybami. Jak wybrać odpowiednie i jak z nimi postępować, by uzyskać najlepsze efekty?

Jak kupować suszone grzyby?

1. Nie kupuj grzybów pochodzących z niewiadomego źródła

2. Uważnie czytaj etykietę. Powinna ona szczegółowo podawać nazwę gatunku grzyba, miejsce zebrania oraz informację o ateście. Grzyby powinny mieć oznakowanie z numerem grzyboznawcy.

3. Wybieraj grzyby w przejrzystych opakowaniach, by móc wzrokowo ocenić ich stan. Zwróć uwagę, czy nie są zawilgocone lub nie mają śladów pleśni, podejrzanych plami lub oznak zrobaczywienia.

Jak przechowywać suszone grzyby?

Pamiętaj również o odpowiednim przechowywaniu grzybów w domu. Powinny być przechowywane w suchych i szczelnych pojemnikach, w suchych ciemnych miejscach w temperaturze pokojowej. Nie przechowuj grzybów w torebkach papierowych lub foliowych.

Jak przygotować grzyby przed gotowaniem?

Przed przyrządzeniem dokładnie wypłucz grzyby pod bieżącą wodą, a następnie zalej ciepłą wodą i odstaw na 30 minut. Wodę, w której namaczały się grzyby, również możesz wykorzystać do przygotowania potraw.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułArcybiskup o Strajku Kobiet: „Miało to charakter demoniczny”
Następny artykułSylwia Spurek rozpacza nad losem ryb i wspomina o ich prawach. Mocna odpowiedź internautów