To najbardziej popularna odmiana kaszy. Jak sama nazwa wskazuje, robi się ją z jęczmienia. Mamy kilka rodzajów kaszy jęczmienne. Największe ziarna ma pęczak, wyrabiany z całego ziarna, pozbawionego jedynie łuski. Kasza perłowa to z kolei ziarna pocięte na dość duże kawałki, choć jej odmiany mogą się różnić wielkością. Kasza jęczmienna idealnie nadaje się do przygotowywania farszów, jest świetnym dodatkiem do dań pełnych sosów, takich jak gulasze czy potrawki. Możemy z niej również przygotowywać placki czy słone wypieki.
Wytwarzana z gryki kasza gryczana ma dwie odmiany: nieprażoną i prażoną. Nieprażona kasza jest delikatna i łagodna w smaku, w odróżnieniu od kaszy prażonej, mającej bardziej wyrazisty smak, z delikatną orzechową nutą. To kasza bezglutenowa, więc jeść ją mogą nawet osoby na gluten uczulone. Kasza ta pasuje do wielu dań: do farszów na gołąbki, do nadziewania warzyw, idealnie sprawdzi się w połączeniu na przykład z sosami grzybowymi czy z mięsem. Z kaszy nieprażonej możemy przygotować również coraz popularniejsze kaszotto, dusząc ją w bulionie z dodatkiem warzyw.
Kasza ta kojarzy nam się z dzieciństwem, bo każdy z nas, jako dziecko miał okazję ją jeść pod różnymi postaciami. Kojarzy się również z dietą, gdyż jest lekkostrawna. Kaszę manną wytwarza się z drobno przemielonej pszenicy, najczęściej jest składnikiem ubocznym takiego przemiału. Używa jej się przede wszystkim w zupach mlecznych, w deserach czy w wypiekach. Świetnie pasują do niej owoce, zarówno świeże, jak i przetworzone, syropy i soki. Możemy jej również używać zamiast bułki tartej do zagęszczania farszów czy jako panierki.
Zdobywająca coraz większą popularność kasza jaglana jest produkowana z prosa, jednego z najstarszych uprawianych przez człowieka zbóż. Jest bezglutenowa i jest nieocenionym sojusznikiem w walce z zakwaszeniem organizmu. Gotując ją musimy pamiętać, by wcześniej dokładnie ją umyć pod bieżącą wodą. W ten sposób usuwamy resztki jaglanej mąki i kasza będzie o wiele bardziej smaczna. Używamy jej praktycznie bez ograniczeń: jako dodatek do dań mięsnych czy warzywnych, jako składnik klusek do zupy, do wypieków i deserów. Jest również znakomita po prostu ugotowana na mleku i podana z owocami.
I na koniec kolejna bezglutenowa kasza. Drobny grysik z kukurydzy to tradycyjna potrawa na południu Europy. Z kaszy kukurydzianej przygotowuje się tam przede wszystkim mamałygę, bardzo popularny dodatek do obiadu. Kaszę piecze się lub gotuje w wodzie albo na mleku i podaje w formie puree lub pociętych na kawałki upieczonych placków. Możemy ją również wykorzystać jako zagęszczacz do sosów i zup, jako składnik klusek czy ciast. Jest również częstym składnikiem deserów.
Jedzenie, które leczy. Oto najzdrowsza z kasz
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS