Odporność immunologiczna to zdolność organizmu do biernej oraz czynnej obrony przed patogenami, czyli czynnikami chorobotwórczymi. Dlatego ważne jest, aby wzmacnianie odporności zacząć wcześniej.
Dobra odporność organizmu na zakażenia zależy od sprawnego i skutecznego działania naszego układu odpornościowego. A na to znaczący wpływ ma styl życia oraz różnorodne czynniki z naszego otoczenia. Układ immunologiczny jest jak każda inna część naszego ciała, przez co możemy bardzo skutecznie o niego dbać.
Odporność organizmu trzeba systematycznie wzmacniać, ponieważ to od kondycji układu odpornościowego zależy nasza odporność na infekcje. Można wtedy uniknąć chorób, takich jak: grypa, przeziębienie, angina, zapalenie płuc, zapalenie oskrzeli. Jeśli odporność jest słaba, dużo łatwiej o chorobę.
Witaminy pomagają bronić się organizmowi przed infekcjami.Witamina C pobudza produkcję interferonu, substancji pomagającej skutecznie rozprawić się z zarazkami. Warto sięgnąć także po tran. Zawiera witaminy A, D oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.
Można uzupełnić dietę również o zioła i preparaty z czosnkiem. Czosnek to absolutny lider w świecie leczniczych roślin, bo jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, obniża ciśnienie krwi. Nawet te osoby, które nie lubią specyficznego zapachu czosnku, nie mogą mu odmówić niezwykłych właściwości. Roślina ta jest bogata m.in. w białka, węglowodany, witaminę C i PP czy allicynę, która, prócz charakterystycznego ostrego zapachu, ma działanie bakteriobójcze. Czosnek bardzo skutecznie zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego i je zwalcza również dzięki lotnym związkom siarki i olejkom eterycznym.
Natomiast aloes także poprawia odporność na wiele sposobów. Zawiera sporo witamin (A, C, E, B1, B2, kwas foliowy,cholinę, niacynę), niektóre z nich są silnymi przeciwutleniaczami. Dostarcza też wielu cennych minerałów. Ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, pomaga zmniejszyć ilość nieprzyjaznych bakterii w jelicie, utrzymując równowagę jelitowej flory bakteryjnej, bo to ostatnie jest kluczowe dla odporności.
To, co dodatkowo wpływa na skuteczność zapobiegania infekcjom to przede wszystkim odpowiednia ilość snu oraz dieta, która dostarczy nam odpowiednich składników odżywczych. Należy nadmienić, że dieta bogata w ryby wzmacnia odporność dzięki zawartym w nich kwasom omega-3, które stymulują działanie białych krwinek odpowiedzialnych za atakowanie bakterii. Kwasy omega-3 są niezwykle ważne w profilaktyce chorób serca i układu krążenia.
Ponadto sok z cytryny jest jednym z naturalnych sposobów na wzmocnienie organizmu. Cytrusy są kluczowe w walce z infekcjami. Z kolei imbir może pomóc zmniejszyć stan zapalny np. przy bólu gardła.
Dlatego pamiętajmy, aby dbać o nasz układ odpornościowy i dbać o niego. Jak pisał Jan Kochanowski ,,Szlachetne zdrowie, nikt się nie dowie, jako smakujesz, aż się zepsujesz”.
OPRACOWANIE KATARZYNA RÓLKA
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS