Odmiany arbuzów, które dobrze znoszą polski klimat
Jak uprawiać arbuzy w Polsce? Aby mieć pewność, że w naszych warunkach wydadzą obfite plony, najlepiej wykorzystać w uprawie specjalne nasiona dostosowane do polskiego klimatu. Arbuzy z południowych krajów są wyjątkowo delikatne i nawet najmniejszy przymrozek może zniszczyć całą uprawę. Dlatego chcąc uprawiać arbuzy w Polsce, najlepiej sięgnąć po specjalnie do tego celu stworzone odmiany takie jak “Rosario F1″, “Janosik”, “Złoto Wolicy” czy “Pirat F1″.
Przygotuj sadzonki w kwietniu
Uprawiając arbuzy bezpośrednio w gruncie (nawet jeśli sięgamy po odmiany przystosowane do polskiego klimatu) ryzykujemy, że mróz zniszczy młode rośliny. Dlatego eksperci zalecają nasiona zasadzić w doniczkach o średnicy ok. 8 centymetrów czy inspektach. Zalecany termin siewu przypada od 20 kwietnia do 10 maja. Rozsadę należy uprawiać w temperaturze pokojowej.
Arbuz zawiera przeszło 90 proc wody!123RF/PICSEL
Zasadź w maju w słonecznym miejscu i żyznej glebie
Ze względu na dużą wrażliwość arbuzów na przymrozki należy przenieść je do ziemi, dopiero gdy szanse, że temperatura spadnie poniżej zera, są już niewielkie. Zwyczajowo przyjęło się, że delikatne rośliny sadzimy po “zimnej Zośce”, czyli po 15 maja. Arbuzy można flancować, gdy mają 4 – 5 listków. Przygotowując miejsce dla sadzonek, należy zachować odległość 1,5 centymetra między nimi.
Arbuzy lubią żyzną glebę, dlatego należy zadbać o odpowiednie podłoże. Warto też zasilić je po zasadzeniu. Stanowisko dla dalekich kuzynów dyni powinno być zalane słońcem, dzięki temu arbuzy urosną większe i będą słodsze. Arbuzy zaczynają dojrzewać w sierpniu, a cieszyć możemy się nimi aż do końca września.
„Ewa gotuje”: ArbuzoladaPolsat
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS