Jak upiec ziemniaki w piekarniku?
Przygotuj kilogram młodych ziemniaków. Wyszoruj je dokładnie i pokrój na ćwiartki. Włóż je do garnka, zalej wodą, tak aby ziemniaki były przykryte i dodaj pół łyżeczki soli. Doprowadź do wrzenia. Po 5 minutach wyjmij ziemniaki. Powinny być lekko twarde, ale łatwe do pokrojenia. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. W misce wymieszaj 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki musztardy francuskiej, morską sól i świeżo mielony pieprz. Odcedź ziemniaki i dokładnie osusz. Wrzuć je do miski z marynatą i wymieszaj.
Blachę do pieczenia skrop oliwą. Rozłóż ziemniaki i piecz przez 25 minut, aż dna staną się brązowe. Następnie przerzuć je na drugą stronę i piecz przez kolejne 20 minut. Podawaj z dipami lub jako dodatek do pieczonego mięsa.
Pieczone ziemniaki z ogniska
Czas pieczenia zależy przede wszystkim od rozmiaru ziemniaków. Najlepiej, jeśli są podobnej wielkości, wtedy będą się piec w równym tempie. Wybierając warzywa na ognisko zwróć też uwagę na ich fakturę i kolor.
Zobacz też: Kiedy ziemniaki są niebezpieczne dla zdrowia?
Umyte ziemniaki owiń folią aluminiową. Nie wkładaj ich do żywego ognia. Zamiast upiec się, spłoną. Znajdź miejsce w obrębie ogniska oddalone od palącego się drewna na kilkanaście centymetrów i zakop ziemniaki w tlącym się żarze. Pilnuj, by popiół nie wygasł, bo w zimnym pyle ziemniaki pozostaną surowe.
Pieczenie powinno trwać niewiele ponad godzinę. Możesz przesuwać i obracać ziemniaki w ognisku, uważając by nie znalazły się zbyt blisko lub zbyt daleko od ognia. Aby upewnić się czy są już gotowe, nakłuj je lub spróbuj kawałka.
Gotowe ziemniaki posyp solą i masłem. Możesz dodać twarożek lub śmietanę.
Pieczone ziemniaki z mikrofalówki
Mało kto wie, że pieczone ziemniaki z mikrofalówki mogą myć równie smaczne i chrupiące. Wystarczy 7 minut w kuchence. Warto pamiętać, aby ziemniaki, które zamierzamy przygotować w kuchence mikrofalowej były suche. Dzięki temu po upieczeniu będą bardziej chrupiące. Zanim umieścimy ziemniaki w kuchence mikrofalowej, warto ponakłuwać widelcem. Ziemniaki będą jeszcze smaczniejsze, jeśli dodamy do nich wcześniej przygotowane sosy np. pomidorowy czy śmietanowy oraz inne dodatki. Świetnie sprawdzi się ser żółty, pomidory, papryka czy szczypiorek.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS