A A+ A++

Jak się do tego przygotować? Nie ma nic prostszego. Przede wszystkim musimy wybrać odpowiedni gatunek piwa. Jedni wolą jasne, inni ciemne. Najlepsze są piwa kraftowe, o wyrazistym smaku, z lekką miodową nutką. Ale każdy gatunek się do tego nada. Butelka powinna być czysta, więc umyjmy ją dokładnie pod ciepłą wodą, usuwając wszystkie naklejki.

Teraz czas na odpowiedniego kurczaka. Nie może być on zbyt mały, bo szybko wyschnie. Najlepsze są takie o wadze mniej więcej dwóch kilogramów.

Kurczak pieczony na butelce z piwem. Jak go przygotować?

Kurczaka dokładnie myjemy, a następnie zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz nacieramy ziołami i przyprawami. Idealne są granulowany czosnek, ostra i słodka papryka, tymianek, majeranek, pieprz czarny lub cayenne i, oczywiście, sól. Natarty kurczak powinien poleżeć w lodówce przez kilka godzin.

Jak przygotować konstrukcję do pieczenia? Wybieramy dość wysokie naczynie żaroodporne. Butelkę z piwem otwieramy i ostrożnie nakładamy na nią kurczaka. Ważne, by szyjka butelki wychodziła na zewnątrz. Dzięki temu rozgrzane piwo będzie się wylewało na mięso, powodując jego soczystość a jednocześnie chrupkość skórki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, butelkę z kurczakiem wstawiamy do żaroodpornego naczynia, a naczynie do piekarnika.

Wszystko powinno teraz pójść gładko, ale powinniśmy co kilka minut zaglądać do piekarnika, by sprawdzić, czy płyn się wylewa. Jeśli nie – dosypmy do butelki trochę soli. Od razu zacznie się mocniej pienić. Kurczaka pieczemy około 1,5 godziny, wyłączamy piekarnik, delikatnie i ostrożnie wyjmujemy całą konstrukcję, zdejmujemy kurczaka z butelki i kroimy go na porcje. Prawda, że proste? A jakie smaczne!

Mięsne danie prosto z Bałkanów. Przepis na ćevapčići

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZwiastunowie wiosny
Następny artykułMedycy z najwyższej półki