Pomarańcze najlepiej smakują w grudniu i wielu kojarzą się z Bożym Narodzeniem. Nie każdy jednak wie, jak szybko obrać pomarańczę tak, by nie uszkodzić owocu, a przy tym nie nabrudzić. Jest na to łatwy sposób.
Pomarańcze to doskonałe źródło witaminy C, choć większość z nas ceni je nie za właściwości zdrowotne, a smak. Niewielu jednak lubi je obierać. Podpowiadamy, jak to szybko zrobić.
Jak szybko obrać pomarańczę?
Żeby szybko i sprawnie pozbyć się skórki, i móc delektować się soczystym owocem, wystarczą zaledwie trzy użycia noża. Pierwszym krokiem jest odkrojenie górnej i dolnej części owocu. Pamiętaj, by przed krojeniem dobrze go umyć!
Następnie sprawnym ruchem natnij pomarańczę wzdłuż, tak, by ostrze noża znajdowało się równolegle do cząstek owocu. Później złap w miejscu przecięcia – cząstki powinny przylegać do skórki. Dzięki temu sposobowi łatwo oderwiesz kawałki pomarańczy bez brudzenia.
Jeśli chcesz, by na owocu nie było białej błonki, po odcięciu czubka i spodu owocu połóż go na desce i ścinaj skórkę z góry na dół. Ta metoda, choć polecana m.in. przez Anię Starmach, ma jednak jeden minus – nie należy do najszybszych.
Zobacz także: Hanna i przyjaciele. W kuchni Lis Grażyna Wolszczak
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS