A A+ A++

Pomarańcze najlepiej smakują w grudniu i wielu kojarzą się z Bożym Narodzeniem. Nie każdy jednak wie, jak szybko obrać pomarańczę tak, by nie uszkodzić owocu, a przy tym nie nabrudzić. Jest na to łatwy sposób.

Pomarańcze to doskonałe źródło witaminy C, choć większość z nas ceni je nie za właściwości zdrowotne, a smak. Niewielu jednak lubi je obierać. Podpowiadamy, jak to szybko zrobić.

Jak szybko obrać pomarańczę?

Żeby szybko i sprawnie pozbyć się skórki, i móc delektować się soczystym owocem, wystarczą zaledwie trzy użycia noża. Pierwszym krokiem jest odkrojenie górnej i dolnej części owocu. Pamiętaj, by przed krojeniem dobrze go umyć!

Następnie sprawnym ruchem natnij pomarańczę wzdłuż, tak, by ostrze noża znajdowało się równolegle do cząstek owocu. Później złap w miejscu przecięcia – cząstki powinny przylegać do skórki. Dzięki temu sposobowi łatwo oderwiesz kawałki pomarańczy bez brudzenia.

Jeśli chcesz, by na owocu nie było białej błonki, po odcięciu czubka i spodu owocu połóż go na desce i ścinaj skórkę z góry na dół. Ta metoda, choć polecana m.in. przez Anię Starmach, ma jednak jeden minus – nie należy do najszybszych.

Zobacz także: Hanna i przyjaciele. W kuchni Lis Grażyna Wolszczak

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułBlanka Lipińska zapowiada: To będzie najlepszy film erotyczny | “365 dni”
Następny artykułZakłady Mięsne Henryk Kania. Jest wniosek o upadłość