Nie tylko tuż przed przyjściem gości wypada posprzątać kuchnię. Zanim zaczniemy gotowanie świątecznych pyszności, warto wyczyścić okap. Dzięki temu będzie on lepiej spełniał swoją funkcję i zapachy z gotowania nie przejdą nam do domu, a aromaty nie wnikną w tapicerowane krzesła czy narzuty na kanapy. Ponadto takie “zapachy” niosą mikroskopijne cząsteczki tłuszczu, który osiada na meblach, a później lepiej przywiera do niego kurz. Jednym słowem, w trosce o to, by w reszcie domu dłużej było czysto warto… czyścić kratkę i obudowę okapu regularnie, czyli co najmniej raz w miesiącu. A już na pewno przed i po większym gotowaniu, takim jak świąteczne. Pamiętaj, że tłuszcz zatyka otwory w okapie. Przestaje on spełniać swoje funkcje, a z czasem, może to doprowadzić do jego uszkodzenia. Jak zrobić to szybko, a skutecznie?
Krok po kroku
Mimo że okapy dzielą się na kominowe, podszafkowe czy wyspowe, a także na wyciągi i pochłaniacze, w budowie są one podobne. Mają bardzo podobne elementy i kolejność czyszczenia będzie taka sama. Przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę, z jakiego materiału jest wykonany okap i do tego dopasować czyszczenie.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS