Azjatycki makaron z kapustą pak choi
Kiedy głód szaleje w żołądku, nie mamy czasu ani ochoty na długie eksperymenty w kuchni. W takiej sytuacji najlepiej sprawdzają się przepisy, które przygotujemy szybko, a dodatkowo porcje wyjdą całkiem spore. Nie inaczej jest z azjatyckim makaronem z kapustą pak choi. To niesamowicie aromatyczne i obłędnie sycące danie.
Składniki na azjatycki makaron z pak choi
-
250 g chińskiego makaronu jajecznego
-
1 bulion warzywny w kostce
-
200 g kapusty pak choi
-
2 łyżeczki przyprawy azjatyckiej
-
1 czerwona papryka
-
200 g pora
-
100 g kiełków fasoli mung
-
2 jajka
-
2 łyżki sosu sojowego
-
2 łyżki oleju
-
opcjonalnie: pęczek kolendry
Przygotowanie azjatyckiego makaronu z pak choi
-
Do garnka wlewamy wodę, wkładamy kostkę bulionową oraz makaron i gotujemy zgodnie ze wskazówkami podanymi przez producenta.
-
Ugotowany makaron odsączamy z wody, pamiętając o odlaniu ok. 100 ml wody do czystego kubka lub osobnej miseczki.
-
Paprykę, pora oraz kapustę pak choi dokładnie myjemy pod wodą, a następnie osuszamy i kroimy w cienkie paski.
-
Na patelni z grubym dnem lub w woku rozgrzewamy dwie łyżki oleju, wrzucamy warzywa i podsmażamy.
-
Po kilku minutach doprawiamy całość przyprawą azjatycką, dodajemy makaron i smażymy jeszcze przez 2-3 minuty.
-
Do naczynia z pozostałymi składnikami dolewamy 100 ml wody i dodajemy sos sojowy. Kiedy płyny nieco odparują, wbijamy jajka i smażymy przez 2 minuty na mocnym ogniu.
-
Gotowy makaron azjatycki z pak choi podajemy na ciepło, udekorowany kiełkami fasoli mung oraz listkami świeżej kolendry. Smacznego!
Francuski quiche z pak choi
Tarty z kremem, budyniem lub owocami wyglądają przepysznie na wiosenno-letnim stole. Zwolennikom nieco wytrawniejszych propozycji przedstawiamy francuski quiche z kapustą pak choi, aromatycznymi figami i kozim serem. Przepis doskonale sprawdzi się w ramach przystawki lub dania głównego.
Francuski quiche doskonale komponuje się z kapustą pak choi123RF/PICSEL
Składniki na quiche z pak choi
Przygotowanie quiche z pak choi
-
Do miski przesiewamy mąkę orkiszową, dodajemy masło pokrojone w kostkę, wbijamy jajko i doprawiamy solą.
-
Całość wyrabiamy do uzyskania gładkiej masy. W razie potrzeby możemy dodać do składników jeszcze 1-2 łyżki wody.
-
Foremkę do pieczenia tarty o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie rozwałkowujemy ciasto tak, by wystawało poza jej brzegi.
-
Ciast wkładamy do formy, odcinamy nadmiar, wylepiamy brzegi i całość dziurkujemy za pomocą widelca. Schładzamy w lodówce przez 30 minut.
-
Po schłodzeniu pieczemy spód w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 15-20 minut. Wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia.
-
Kapustę pak choi myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w cienkie piórka.
-
Tak przygotowane warzywa podsmażamy na rozgrzanym oleju. W kolejnym kroku do garnuszka wlewamy śmietankę, dodajemy kostkę bulionową i doprowadzamy do wrzenia.
-
Masę śmietanową studzimy i mieszamy z jajkami. Świeże figi kroimy na ćwiartki, a następnie układamy na podpieczonym spodzie wraz z warzywami.
-
Całość zalewamy śmietanką, a wierzch obficie posypujemy kozim serem. Quiche z pak choi pieczemy w 200 st. C przez 25 minut i podajemy na ciepło. Smacznego!
Czerwone curry z kurczakiem i pak choi
Słoneczne, nieco pikantne i doskonale rozgrzewające czerwone curry idealnie balansuje smak warzyw oraz mięsa. Egzotyczną nutę podkreślają czosnek, imbir, sos rybny czy świeża kolendra. To danie, które każdego kolejnego dnia smakuje coraz lepiej.
Składniki na curry z kurczakiem i pak choi
-
2 kapusty pak choi
-
750 g filetów z kurczaka
-
2-4 łyżeczki czerwonej pasty curry
-
2 ząbki czosnku
-
1 łyżeczka tartego imbiru
-
½ szklanki bulionu drobiowego
-
1 łyżka brązowego cukru
-
1 papryczka chilli
-
1-2 łyżki soku z limonki
-
1 łyżka sosu rybnego
-
1 puszka mleka kokosowego
-
olej roślinny
-
garść świeżej kolendry
Przygotowanie czerwonego curry z kurczakiem i pak choi
-
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Możemy także opłukać go i przygotować w specjalnym urządzeniu.
-
Na patelni podsmażamy przez ok. minutę pastę curry, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, tarty imbir oraz drobno posiekaną papryczkę chilli.
-
Kiedy z patelni zacznie unosić się intensywny aromat, dodajemy odrobinę oleju i całość smażymy kolejną minutę.
-
Do przypraw dodajemy kurczaka pokrojonego w niewielkie kawałki i podsmażamy przez 3-4 minuty. Tak przygotowane mięso zalewamy bulionem oraz mlekiem kokosowym i gotujemy 15 minut.
-
Całość doprawiamy sosem rybnym, sokiem z limonki oraz łyżką brązowego cukru. Sos redukujemy na średnim ogniu przez ok. 10 minut.
-
Kiedy zauważymy, że sos zaczyna gęstnieć, dodajemy pokrojoną na kawałki kapustę pak choi i gotujemy jeszcze przez 5-8 minut.
-
Czerwone curry z kurczakiem i kapustą pak choi podajemy z ugotowanym na sypko ryżem. Całość możemy posypać świeżą kolendrą oraz udekorować cząstkami limonki. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Pak choi z patelniPolsat
Sprawdź również:
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS