Unikamy tłumów, kupujemy jedzenie hurtowo i staramy się jak najrzadziej chodzić do sklepów. W rezultacie produkty spożywcze, takie jak warzywa mogą szybciej się psuć. Dowiedz się, jak prawidłowo je przechowywać, by dłużej zachowały świeżość, smak i wartości odżywcze.
W tekście umieszczone zostały boksy promocyjne naszych Partnerów
Obecny stan epidemii sprawił, że zaczęliśmy robić większe niż zwykle zapasy żywności. Zależy nam przede wszystkim na tym, by jak najrzadziej wychodzić z domu, bo tylko tak możemy powstrzymać rozprzestrzenianie się koronawirusa. Kupowanie jedzenia w większych ilościach wiąże się jednak z tym, że trzeba skrupulatnie dbać o właściwe przechowywanie produktów – zwłaszcza takich, które szybko się psują. Podpowiadamy, w jaki sposób należy przechowywać warzywa, by dłużej były zdatne do spożycia.
Warzywa nie lubią leżeć z owocami
Kluczowa zasada jest taka: nie przechowujmy warzyw w tym samym pojemniku, w którym trzymamy owoce. Wydzielają one etylen – roślinny hormon przyspieszający dojrzewanie i gnicie. Przykładowo, jedno jabłko potrafi przyspieszyć proces dojrzewania niesąsiadujących z nim pomidorów. Tak samo marchew nie lubi jabłek i gruszek, gdyż w ich towarzystwie przechodzi goryczką. Ale jak się okazuje, nie tylko niektóre owoce źle wpływają na warzywa! Nie powinno się np. trzymać cebuli z ziemniakami, gdyż wydziela ona gaz, który przyspiesza ich gnicie.
Podziel się
Lodówka – idealne miejsca dla…
Warto pamiętać o tym, że warzywa przechowywane w lodówce potrzebują odpowiedniego poziomu wilgotności, aby zachować maksymalną świeżość. Dlatego, jeżeli chcemy zapewnić tym konkretnym produktom właściwe chłodzenie i świeżość, umieśćmy je na dolnej półce. W lodówce możemy przechowywać:
paprykę – będzie jędrna i smaczna nawet przez 5 dni;
białe szparagi – gdy zawiniemy je w wilgotną ściereczkę, wtedy nie stracą swej jędrności;
natkę pietruszki – najlepiej trzymać ją w naczyniu wypełnionym wodą;
sałatę i szpinak – trzeba opłukać liście, osuszyć z nadmiaru wody i zawinąć w foliową torebkę;
brokuły – warto owinąć je papierowym ręcznikiem. Dzięki temu wilgoć z warzyw przejdzie do papieru i nie spowoduje powstawania pleśni;
seler – możemy podlać go niewielką ilością wody, a wtedy będzie świeży, jak zaraz po zakupie.
Podziel się
Warzywa, które nie lubią zimna
W przypadku marchewki, pietruszki czy selera, trzeba oddzielić od nich natkę – w ten sposób dłużej zachowają świeżość. A jakie warzywa powinno się przechowywać w spiżarni lub tzw. suchym i zaciemnionym miejscu? Przede wszystkim:
cebulę – w lodówce stanie się gąbczasta, dlatego najlepiej trzymać ją w temperaturze pokojowej. Dobrym sposobem jest umieszczenie jej w rajstopach. Dzięki temu będzie miała ciągły dostęp do świeżego powietrza, a jednocześnie uniknie nadmiaru wilgoci;
czosnek – może leżeć razem z cebulą. Do lodówki wkładamy jedynie obrany i posiekany, ale wtedy trzymamy go w hermetycznym pojemniku;
ogórki – nie lubią zimna, dlatego nie należy trzymać ich w lodówce. Jeśli jest to konieczne, niech to będą maksymalnie 3 dni. Warzywo jest też wrażliwe na etylen, dlatego nie może leżeć obok bananów, pomidorów i melonów;
ziemniaki – po włożeniu do lodówki, skrobia zamienia się w cukry, co wpływa na smak i teksturę tego warzywa. Dlatego powinny leżeć w suchym, chłodnym i ciemnym miejscy z dala od cebuli i jabłek.
Co jeszcze warto mieć na uwadze? Umyte warzywa szybciej się psują i gniją, ponieważ wilgoć ułatwia rozwój bakteriom. Dlatego nie płuczmy ich pod wodą, dopóki nie będziemy wiedzieć, że na pewno je wykorzystamy.
Podziel się
W tekście umieszczone zostały boksy promocyjne naszych Partnerów
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS