A A+ A++

Przez lata cieszyliśmy się, że spada spożycie wódki, a rośnie słabszych alkoholi. Miało to świadczyć o większej kulturze picia, o tym, że Polak nie zapija się “czystą” do nieprzytomności. Tyle że przemysł alkoholowy zastawił pułapkę, także na kobiety – mówi prof. Jan Chodkiewicz z Uniwersytetu Łódzkiego, badacz i terapeuta uzależnień.

Prof. Jan Chodkiewicz: – Nie ma takiej prawidłowości. Owszem, kobiety szybciej niż mężczyźni się upijają, bo inny jest metabolizm przyswajania alkoholu u obu płci. Męski organizm składa się z większej ilości wody niż kobiecy, który z kolei wyposażony jest w sporą dawkę tłuszczu. Alkohol nie rozpuszcza się w tłuszczu, ale w wodzie, dlatego w większej dawce trafia do mózgu kobiety niż mężczyzny. Rolę odgrywa też różna u płci aktywność enzymów metabolizujących alkohol w żołądku. Oznacza to, że gdy kobieta i mężczyzna piją te same dawki alkoholu, kobieta może szybciej się upić.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułWykaz części nieruchomości przeznaczonej do wynajęcia tj. dz. 89/44 ob. Bobrowiec
Następny artykułMsza w intencji zmarłych pacjentów hospicjum