Skąd się bierze gorycz kurek? Rady dla zapalonych grzybiarzy
Można zaryzykować stwierdzenie, że to jedne z najpopularniejszych, najbardziej lubianych grzybów w Polsce. Wyjątkowy aromat i delikatny smak czynią je doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Chcąc cieszyć się ich walorami jak najdłużej, decydujesz się na mrożenie kurek, ale obawiasz się pogorszenia smaku? Warto wiedzieć, że gorycz może być spowodowana warunkami, w jakich zostały zerwane.
-
Znawcy tematu zalecają zbierać kurki w chłodniejsze dni, kiedy w lesie panuje wilgoć. Gorzki smak kurek może być efektem suszy. Zbiory w upalne dni zwiększają prawdopodobieństwo, że grzyby nie oczarują naszego podniebienia.
-
Istotny jest też rozmiar. Najlepiej smakują niewielkie kurki. Taka wielkość świadczy najczęściej o tym, że mamy do czynienia z młodszymi egzemplarzami, cechującymi się delikatnym smakiem. Będą rarytasem, jeśli spożyjemy je na bieżąco i zdecydowanie lepiej zniosą też mrożenie.
Czas zbiorów nie pozostaje bez znaczenia dla smaku pieprzników jadalnych123RF/PICSEL
Sposób na szybkie czyszczenie kurek
Dla niektórych smakoszy prawdziwą drogą przez mękę jest dokładne oczyszczenie grzybów. Z jednej strony przyciągają piasek, pył i inne zabrudzenia, z drugiej szkodzi im długie moczenie w wodzie. Z pomocą przychodzi trik na czyszczenie kurek z użyciem mąki. Wystarczy obsypać nimi grzyby, przemieszać i szybko opłukać wodą.
Zobacz również:
Kluczowy etap podczas mrożenia grzybów
Przechowywanie kurek przez długie tygodnie w zamrażarce może skutkować pogorszeniem się ich walorów smakowych. Nie jest to jednak rzecz, na którą nie mamy wpływu. Jak mrozić kurki, żeby nie były gorzkie? Grunt to ich odpowiednie przygotowanie. Nie wrzucaj ich od razu do chłodziarki.
Zanim umieścisz kurki w pojemnikach i włożysz do zamrażalnika, musisz wykonać jedną czynność123RF/PICSEL
Zamiast tego postaw na blanszowanie kurek przed mrożeniem. Potraktowanie ich gorącą, a następnie zimną wodą, pozwala zachować wyborny smak.
-
Na 1 kilogram grzybów przygotuj 3 litry wody.
-
Zagotuj ją wraz z łyżeczką soli. Wsyp również łyżeczkę cukru — dzięki temu dodatkowi kurki zachowają sprężystą strukturę.
-
Zanurz grzyby we wrzątku na 3-4 minuty. Następnie przełóż je na sito i przelej lodowatą wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
Kurki osusz na ręczniku papierowym. Teraz są już gotowe do mrożenia. Podziel je na porcje w hermetycznych pojemnikach lub woreczkach przeznaczonych do mrożenia. Włóż do zamrażarki. Tak przechowuj grzyby nie dłużej niż przez osiem miesięcy.
Jak zrobić sos z kurek?Interia Kulinaria
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS