A A+ A++

Jak mrozić chleb?
W ciągu pierwszych 24 godzin od napoczęcia bochenka, potnij cały chleb na kromki. Nie zostawiaj tego na ostatnią chwilę – wtedy już będzie za późno i z chleba będzie można jedynie zrobić tosty lub grzanki do zupy.

Nie wkładaj też do lodówki całego bochenka. Weź kawałek papieru do pieczenia, wytnij z niego prostokąt i ułóż na nim kromki chleba, jedna obok drugiej, tak, aby się nie dotykały. Włóż do zamrażalnika i trzymaj tam, dopóki nie będą porządnie zamrożone.

Następnie przełóż kromki chleba do torby termoizolacyjnej wielokrotnego użytku, zostawiając w środku jak najmniej powietrza. Włóż torbę z kromkami ponownie do zamrażalnika.

Rozmrażanie pieczywa – porady

Gdy będziesz miał ochotę na kromkę chleba, wyjmij ją z torby i pozwól rozmrozić się w temperaturze pokojowej. Możesz też od razu włożyć ją do tostera – będzie w nim potrzebowała dodatkowej minuty.

Struktura rozmrożonego chleba powinna być w 95 proc. tak dobra jak świeżego i o wiele lepsza niż dwudniowego. Kromki mogą być przechowywane w torbach termoizolacyjnych przez co najmniej 6 miesięcy.

Zobacz też: Produkty, które poprawiają nastrój

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułW 15 rocznicę tragedii na Sanie. Szum rzeki wciąż po nocach im  się śni    
Następny artykułKurort nad kanałem La Manche może stać się “miastem duchów”. Klub ma już wielkie problemy