Szkoda wyrzucać, skoro można mrozić. Chleb można z powiedzeniem mrozić, a po odmrożeniu jest taki sam jak świeży. Należy tylko trzymać się kilku zasad!
Radio ZET podało sprawdzony trik piekarza Franka Carollo, pracownika piekarni Zingerman’s Bakehouse, który zna doskonały sposób na mrożenie chleba. Taki, po którym pieczywo będzie wyglądało i smakowało jak dopiero wypieczone.
Według niego, trzeba zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Po pierwsze pieczywo należy wyciągnąć z oryginalnego opakowania (o ile w takim zostało kupione). Najlepiej, jeżeli pokroimy chleb na kromki i zapakujemy je do osobnych woreczków. Ale jeżeli ktoś nie ma na to czasu, bez problemu można mrozić chleb w całości.
Należy go wówczas włożyć do dwóch plastikowych worków z całej siły związać. Najlepiej mrozić chleb zaraz po kupieniu. W zamrażarce chleb można trzymać nawet kilka miesięcy, ale nie dłużej – bo się przemrozi.
Aby odmrozić chleb należy zwyczajnie poczekać aż sam się rozmrozi. Pieczywo powinno rozmrażać się w opakowaniu. Aby było ciepłe można je nagrzać w piekarniku, ale dopiero po rozmrożeniu.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS