Wiele osób nie ma pojęcia o tym, że zdrowe gotowanie nie ogranicza się jedynie do wyboru zdrowych, niskotłuszczowych produktów. Nawet jeśli przyrządzasz danie z samych warzyw z lokalnego warzywniaka, a przesadzisz z ilością przypraw, danie nie będzie wcale zdrowe. Czy wszystkie przyprawy są złe? Nie. Mowa tu przede wszystkim o soli, która – choć poprawia smak potraw – nie jest wcale korzystna dla organizmu człowieka, a już szczególnie nie wtedy, gdy się jej nadużywa. Dlaczego? Jej nadmiar może:
- zatrzymywać wodę w organizmie i przekładać się na zwiększenie wagi oraz otyłość,
- podwyższać ciśnienie i stwarzać ryzyko wystąpienia nadciśnienia lub miażdżycy,
- obciążać nerki,
- wypłukiwać z organizmu wapń i tym samym sprzyjać wystąpieniu osteoporozy.
Czym zastąpić sól, by potrawy nie traciły na smaku? Najlepszym wyborem będą zioła – świeże lub suszone. Są niezwykle aromatyczne, zatem nadadzą daniom wyjątkowy zapach, a jednocześnie nieobciążające dla zdrowia. Co istotne, niektóre z nich mogą wręcz pozytywnie wpływać na układ pokarmowy i procesy trawienne, zatem ich stosowanie może zaowocować pozytywnymi skutkami.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS