“Jak kuchnia afroamerykańska zmieniła Amerykę”
Najlepsze programy kulinarno-podróżnicze, od Makłowicza do Bourdaina, ukazują związki kuchni z historią i kulturą odwiedzanych miejsc. Tak też robi nowy miniserial Netfliksa, bazujący na bestsellerowej książce wybitnej historyczki żywności Jessiki B. Harris. Przy czym perspektywa dokumentu w odcinkach, za którym stoi laureat Oscara Roger Ross Williams, jest znacznie szersza od tej, do której przyzwyczaiły nas produkcje tego typu. Otóż serial bada historię amerykańskiego jedzenia przed pryzmat doświadczeń Afroamerykanów, nierzadko dochodząc do zaskakujących wniosków, stojących w kontrze do powszechnych przekonań. Jak słusznie zauważa jeden z bohaterów: “Nie widać tej prawdy na pomnikach i w podręcznikach. Ona żyje w ludziach, którzy strzegą naszej kultury”.
Pierwszy z czterech odcinków w całości rozgrywa się w Afryce. Prowadzący Stephen Satterfield, szef kuchni i dziennikarz, założyciel kulinarnego “Whetstone Magazine”, swoją międzykontynentalną podróż zaczyna u źródła, na benińskim targu. Dlaczego akurat w Beninie? Ponieważ to właśnie w portach tego niewielkiego zachodnioafrykańskiego kraju rozpoczynała się zazwyczaj bezpowrotna droga niewolników do Nowego Świata. Jak tłumaczy Satterfieldowi towarzysząca mu dr Harris, żywność uważana dziś częstokroć za amerykańską – jak okra, rozsławiona przez grupę hiphopową fasola black eyed peas czy słodkie ziemniaki jamsy (nie mylić z batatami!) – została sprowadzona za Ocean na statkach. Handlarze musieli mieć czym karmić niewolników, choć bywało i tak, że najlepsze kawałki zostawiali dla siebie, natomiast więźniom podawali tzw. papkę ślinową, odrzucającą już samą nazwą. Niekiedy zaś odmawianie jedzenia było jedyną formą protestu, na jaką mogli sobie pozwolić pojmani, ale i na to handlarze znaleźli sposób, konstruując narzędzie znane jako speculum oris, a służące do przymusowego karmienia opornych.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS